Øl på akevittfat

At norskbrygget øl er et populært, også i disse førjulstider, er vel ingen overraskelse for den mat-og drikkeinteresserte akevittvenn.

Norske bryggerier kappes om å lage det beste juleølet, og avisene gjør sitt ytterste for å bedømme dem.

Stadig mer fatlagret øl

Vi som er opptatt av kombinasjonen mat, øl og akevitt har også lagt merke til en økende trend hos bryggeriene, nemlig å fatlagre ølet på akevittfat. Dette gir ytterligere smakskompleksitet og dybde. Samtidig er det med på styrke det naturlige båndet mellom øl og akevitt.

Akevittporter fra Haandbryggeriet

Hva slags øl legges på fat?

For det første; det er ikke bare akevittfat som kan brukes til fatlagring av øl. Vanlig er også whiskey-, bourbon-, cognac- eller rødvinsfat. I noen tilfeller brukes også helt nye fat.

Valg av fat bestemmes derfor av hvilke aromaer du vil tilføre ølet.

I akevittfat er et vanligst å ettermodne mørke øl som er kraftige og smaksrike i utgangspunktet. Dette fordi ølet er intenst nok til ikke å bli overkjørt av fatet eller rester av brennevin.

Mørke øl med lite humlearoma taper seg også minst i kontakt med oksygen, som det er mer av i et fat enn i en ståltank. Imperial porter, imperial stoutimperial brown alewee heavy scotch ale og barley wine er eksempler på slike øl. (Kilde: Vinmonopolet)

Smak av akevitt

Akevittfatet vil typisk gi aromaer fra akevitt og mindre av sherryen som gjerne har ligget der før. Dette fordi fatet som oftest er velbrukt av akevittprodusenten før det går videre til ølbryggeren. 

Samtidig vil fatet i noen grad gi uttrekk av vaniljearomaer fra selve eikefatet. Men mest dominerende er altså de klassiske akevittaromene som feks karve, anis, pomerans eller korander.

Haandbryggeriet først ut

Flere norske bryggerier eksperimenterer som nevnt med akevittfat. Både Nøgne Ø, E.C. Dahls, Austmann, Lindheim og Røros bryggeri lager alle forskjellige varianter av høy kvalitet. Men når vi spør hvem som var først ute er det en som stolt kan rekke opp hånden.

Salgssjef Stefan Hansen i Haandbryggeriet svarer raskt når vi sender en epost;

«Vi har lagret øl på akevittfat i mange år, og jeg mener vi var først i Norge, ja. I hvert fall når det gjelder moderne håndverksbryggerier. Vi har et langt samarbeid med Halvor Heuch fra Arcus, som blant annet har resultert i det etterhvert kjente ølet Halvors Jul. Juleølet er laget med Halvors egen krydderblanding og deretter lagret på akevittfat. Den ble for øvrig nr 3 i årets juleøltest i DN»

Stefan Hansen, Haandbryggeriet

«Vi ettermodner på akevittfat fordi det harmonerer godt med mørke søte øl med karakter. Det er med på å gi det særnorske preget vi ønsker med en del av våre øl. Vi er blant annet ute etter er smaker/aromaer som eik, akevitt, vanilje og lett krydder.»

Pr i dag fatlagrer Haandbryggeriet tre øl på akevittfat.

Halvors jul, Fatlagret Bestefar og Even S’more X-mas.

Nysgjerrig? Akevittølet finner du på vinmonopolet.


Logg inn