Egge Gård Tungtvanns-akevitt

Egge Gaard

Egge lanserer nye akevitter 11. januar. Èn av dem er inspirert av tungtvannsaksjonen som i 1943 satte tyskerne ute av stand til å utvikle atombomben i tide til å vinne andre verdenskrig.

Resepturen inneholder foruten de mer vanlige akevittingrediensene en mikroskopisk mengde tungtvann for å sette prikken over i´en.

Egge Gård

Egge Gård

Heltene i Telemark

Norsk Industriarbeidermuseum er samarbeidspartner, og en ivrig Halvor Sælebakke fra museet forteller hva som skjedde i de dramatiske februardagene i 1943:

Norsk Hydro begynte å lage tungtvann i kjelleren under hydrogenfabrikken på Vemork i 1934. Dette var første gang i verden at tungtvann ble fremstilt til kommersiell bruk. Rett etter okkupasjonen av Norge i 1940 gav Nazi-Tyskland ordre om at produksjonen skulle økes. Tyskerne ønsket å bruke tungtvann til å lage atombomber.

De allierte bestemte seg for å ødelegge Nazi-Tysklands atombombeplaner med å sette Vemork ut av spill. Flere aksjoner ble iverksatt. Den mest berømte – operasjon Gunnerside – skjedde natten til 28. februar 1943 da soldater fra Kompani Linge klarte å snike seg inn i tungtvannskjelleren for å sprenge anlegget. De ble ikke oppdaget av tyske soldater, og ingen liv gikk tapt. Aksjonen er seinere blitt beskrevet som en av 2. verdenskrigs mest vellykkede aksjoner.

Tungtvannskjelleren etter utgraving. Foto: Tomasz Wacko/NIA.

D/F Hydro

Etter at Vemork ble bombet av amerikanske flystyrker ble det bestemt å flytte tungtvannsproduksjonen til Tyskland. Resten av tungtvannet som var igjen på Vemork skulle sendes på ferga D/F Hydro over den dype Tinnsjøen. Sammen med norske motstandsfolk senket soldater fra Kompani Linge ferga 20. februar 1944.

Bygget med kjelleren der tungtvannsproduksjonen foregikk ble revet i 1977, men høsten 2017 ble tungtvannskjelleren funnet intakt.

Marius Egge er stolt over samarbeidsprosjektet og håper publikum vil ta akevitten godt i mot.

Egge Gård Tungtvannsakevitt

Egge Gård Tungtvannsakevitt er tilsatt spansk sitron og dill fra sine nærmeste naboer; Elvehøy og Snarum Gartnerier. Vannet er hentet fra Øksenebekken. Øksenebekken har et høyt innhold av mineraler og salter som demper alkoholpreget og gir en frisk ettersmak.

Egge Gård Tungtvannsakevitt smaker tydelig av karve, sitron og med en mild og balansert dillavslutning.

Marius mener det er en akevitt som skulle falle i smak hos de fleste. Som mat til anbefaler Marius fisk og skalldyr. Og selv om sommeren fremdeles er langt unna er det faktisk slik at det er nå skalldyrene er på sitt beste.

Så da er det vel bare å invitere gode venner på skalldyrfat og en akevitt med historisk sus.

Akevitten anbefales servert avkjølt 8-12 °C.

Kommer på Vinmonopolet 11. januar.

NB: De første 1943 flaskene er nummererte. Her lukter det av samlerobjekt.

Logg inn