Spekemat

De holdbare spekeskinkene har vært et verdifullt innslag i vinterkosten på våre breddegrader i tusenvis av år. Fra gammelt av var det tegn på velstand om en spekeskinke eller flere hang igjen på stabburet til neste år. I dag har de langtidsmodnede skinkene fått en renessanse, produsentene lar gjerne skinkene henge i et år eller mer.

Spekemat passer hele året, sommer som vinter, til kvelds, forrett, hovedrett, på en buffé eller som et dryss på sellerisuppen. Det er enkelt å håndtere som selskapsmat og tilbehøret kan varieres med årstidene. Om sommeren er nypoteter eller ferske asparges godt til spekeskinken, og prøv den gjerne med rømme og jordbær.

Skal du servere spekemat som måltid, bør du beregne cirka 150 gram per person om du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Det går alltid mest spekeskinke, og mindre av fenalår og spekepølser. Ingenting passer bedre enn øl og akevitt til spekemat.

Drikketips:

Øl: Pilsner
Akevitt: Løiten Sommer Aquavit, Fjøllmat Akevitt eller Spekemat Aquavit. Arvsølvet Akevitt eller Hellstrøm Aquavit passer også bra.

Div. Spekemat

Spekeskinke og asparges

Spekeskinke

Kutt av de nederste 2 cm av aspargesene. Skrell dem med potetskreller fra ca. 4 cm under toppen. Er de helt ferske og norske, trenger de ikke å skrelles. Forvell grønne asparges i lettsaltet vann med en klype sukker i 2-3 min og tilsett litt smør. Legg dem rett over i kaldt vann.

Har du hvite asparges, må de skrelles og kokes i 5-6 minutter. Server aspargesene til skinken eller pakk dem inn i skinkeskivene.

Kvern gjerne litt pepper over.

Drikketips:
Øl: Pilsner
Akevitt: Fru Lysholm Aquavit.

2 pk Santa Kristina-skinke
1 bunt asparges
salt, sukker
smør

3-4 porsjoner