Akevittpodden

6542168-1592759997603-8c000d98aed76

Norges sterkeste podkast

RSS Akevitt-podden

 • 26. Eplegården 28. november 2022
  Lars Ole har besøkt Eplegården, en bedrift med lange tradisjoner og store vyer. Hvordan lager de egentlig sin epleakevitt, og hva slags planer har de fremover? 
 • 25. Akevittfestivalen 24. juni 2022
  Planleggingen av årets Akevittfestival på Gjøvik er godt i gang. Marianne Aashaug er festivalsjef, og har vært med helt siden oppstarten. Hun forteller litt om historien, avslører noen av arrangementene på årets festival og deler noen gode festivalminner fra tidligere år. Elisabeth forteller også om sitt beste og verste festivalminne, og du kan vinne konsertbilletter […]
 • 24. Vinmonopolet 26. mars 2022
  Idar Sørensen er produktsjef for brennevin i Vinmonopolet, og er blant annet ansvarlig for å sørge for det gode akevittutvalget vi har i dag. Han forteller om salgsutviklingen på akevitt de siste årene, hvordan du kan sørge for at din favorittakevitt får hylleplass og hvordan Vinmonopolet er med på å utvikle akevittkategorien.
 • 23. Espen Smith 4. mars 2022
  Espen Smith står bak selskapet Øl & piano, men har gjennom årene utviklet interesse for også norsk akevitt, mat og til og med honning. Han holder foredrag og smakinger i både inn- og utland, og i denne episoden deler han litt av sine synspunkter om akevittens utvikling og hva han tror om akevittens fremtid.
 • 22. Svein på Inderøy Brenneri 3. januar 2022
  Nesten ved en tilfeldighet kjøpte Svein Berfjord og kona Berg gård i 1986. I utgangspunktet var planen enkelt jordbruk, men med årene har driften på gården utviklet seg. I 2001 startet de å dyrke karve, og i slutten av 2010 ble beslutningen tatt om at de skulle starte akevittproduksjon. 11 år senere vinner en av […]
 • 21. Atlungstad håndverksdestilleri 6. desember 2021
  Halvor Heuch og Romain Jourdan er to av dem som står bak Atlungstad håndverksdestilleri. Det historiske brenneriet var så godt som nedlagt, men ble i tolvte time reddet av riksantikvaren. På Atlungstad håndterer de hele prosessen i akevittproduksjon, fra potet til ferdig produkt, med unntak av rektifikasjon. Halvor og Romain forteller om noen av de […]
 • 20. Akevittruten 17. november 2021
  Har du sett bilen som kjører rundt med AQUAVIT på registreringsskiltet? Det er bilen til Stine Borgersen, som startet selskapet Akevittruten som 27-åring. 16 år senere har hun akevitt som levevei, når hun tar med akevittglade nordmenn på turer til lands, til vanns og på skinner med, for å lære mer om vårt nasjonalbrennevin.
 • 19. Aurora Spirit 21. september 2021
  Tor Petter Christensen er daglig leder i Aurora Spirit, som er verdens nordligste akevittdestilleri. Vi har møtt ham i Bodø for å høre mer om produktene de lager i Lyngen. Får akevittene en ekstra dimensjon fordi de er laget så langt nord, eller bruker de kanskje andre ingredienser der? Tor Petter avslører hvilken ingrediens de […]
 • 18. Stig Bareksten 11. mai 2021
  Stig Bareksten har holdt på med brennevin i en årrekke, og har siden produksjonsmonopolet falt vært en utfordrer i bransjen - først hos Det Norske Brenneri og senere i OSS Craft Distillery. Hvordan endte han egentlig opp i brennevinsbransjen, og hva er det som er viktig for ham når han lager brennevin?
 • 17. Akevittens dag 12. april 2021
  13. april feirer alle akevittvenner akevittens dag, men hvorfor det? Lars Ole og Elisabeth møtes for å ta en liten feiring og snakke om hvorfor akkurat denne dagen er akevittens festdag.
 • 16. Påskemiddag spesial 20. mars 2021
  Lars Ole har møtt kokk i Fursetgruppen, Petter Wahl Sekne, som tar oss gjennom en treretters påskemiddag alle kan lage hjemme. Han forteller om råvarer og lærer bort mange smarte matlagingstips underveis. Oppskrifter, fremgangsmåte og instruksjonsvideo til alle rettene finner du på norsk-akevitt.org
 • 15. Rebellene 15. mars 2021
  Ivan Abrahamsen og Rune Laugen lager akevitt i det nyoppstartede selskapet Rebel spirits. Allerede etter ett år har de bemerket seg som utfordrere for kategorien, blant annet ved å lansere den første rosa akevitten i markedet. Hvilke tanker har de om akevittens fremtid og hvorfor velger de å være så åpne om de utradisjonelle valgene […]
 • 14. Produktutviklerne 23. februar 2021
  Ingrid, Rune og Morten er produktutviklere hos Arcus. De forteller om hvordan de går frem for å utvikle nye akevitter, og hva som er viktig for dem når de forvalter flere hundre år gamle akevittresepter. Hvordan får de nye ideer og hva er det beste med det å være produktutvikler?
 • 13. Det norske brenneri 1. februar 2021
  Sommeren 2005 ble produksjonsmonopolet for brennevin opphevet. Flere tok sjansen på en ny næringsvei, men det var ikke før rundt fem år senere det ble skikkelig fart i sakene. Hør om Norges nest største produsent som har tusen fat på lager, egen urtehage og akevitter med dobbelt gull i utenlandske konkurranser.
 • 12. Marius på Egge gård 30. desember 2020
  Egge gård har historie helt tilbake til Christian IVs tid. Marius Egge tok over gården fra sin far i 1982, gjorde epleproduksjonen økologisk og startet med eplepressing. Hvordan gikk det så til at han startet med cider, eplebrennevin og akevitt - og hva er det som gjør at hans akevitter smaker akkurat slik de gjør? 
 • 11. Bøkkeren 21. desember 2020
  Arne Jøran Øyen er, sammen med en håndfull andre bøkkere, ansvarlig for vedlikehold av over 9000 eikefat hos Arcus. Han forteller om hvordan man blir bøkker, hva jobben innebærer og hvorfor i alle dager man fortsetter med et så gammelt håndverk som bøkkerfaget er.
 • 10. Kaja på Fyret 9. november 2020
  Kaja Moreite Nørholm Tinderholt er sjef på Fyret, en liten gastropub med et av Norges beste akevittutvalg. De siste åtte månedene har hun måttet snu seg fra en dag til en annen når myndighetene og kommunestyret kommer med nye smittevernregler. Hvordan holder de hodet over vannet, står Fyret i fare for å måtte stenge, og […]
 • 9. Presidenten i Tromsø 23. oktober 2020
  Annbjørg Reiersen har vært president i Tromsø akevittselskap i hele ni år, og i år feirer regionen sitt tiårsjubileum. Annbjørg forteller om hvordan regionarbeidet går i en såpass stor region, sitt høydepunkt fra de siste ti årene og hva planene er fremover.
 • 8. Akevittambassadøren 25. august 2020
  Atle Minothi var tidenes yngste president i Norske akevitters venner. Etter tre år som president fikk han tilbud om jobb som akevittambassadør i Arcus. Hva driver han med nå, savner han presidentvervet og hva tror han er fremtiden for norsk akevitt?
 • 7. Koriander 5. august 2020
  Mange forbinder koriander med grønne blader på asiatisk mat, men er det egentlig dem vi bruker i norsk akevitt?