Akevittpodden

6542168-1592759997603-8c000d98aed76

Norges sterkeste podkast

RSS Akevitt-podden

 • 32. Øl og akevitt – og korpsmusikk? 22. september 2023
  Akevitt og øl er en kjent kombinasjon, men når man blander inn korpsmusikk er kombinasjonen noe mer ukjent. Gustav Jørgensen er musiker, øl- og akevittentusiast og brenner for å kombinere de tre. Nysgjerrig på hvordan det materialiserer seg? I denne episoden får du vite mer.
 • 31. Akevittfestivalen 2023 18. september 2023
  Marianne Aashaug er festivalgeneral og gleder seg til å ønske tusenvis av akevittelskere tilbake til Gjøvik og Norsk akevittfestival. I denne episoden forteller hun hva som skal skje på Gjøvik i år, og hva du kan glede deg til på årets festival.
 • 30. Destilleriveien 11 14. september 2023
  Gunhild Aasland driver besøkssenteret hos Anora (tidligere kjent som Arcus). Der formidler hun norsk brennevinshistorie og kunnskap om norsk akevittproduksjon. I denne episoden får du høre litt mer om hva du kan oppleve i Destilleriveien 11 og hva som skjer der frem mot jul.
 • 29. Marthe Bøhn 17. juli 2023
  Marthe Bøhn er Norges eneste kvinnelige destillatør, og har etter mange år i cognacens verden begynt å lage sin egen akevitt. I denne episoden forteller Marthe om hvordan hun gikk fra sykkelturisme til å gå i lære hos Richard Braastad, hvorfor hun har gått fra druesprit til potetsprit, og hvordan hun likevel tar med seg […]
 • 28. Akevitthjulet og smaksarket 6. juli 2023
  June Grodatter Tryggvason og Hans Ingi Råheim Tryggvason er hjernene bak tre spennende aromahjul, smaksarket for akevitt og samleesken "Norske akevitter til enhver anledning". Hvordan har de gått frem for å utvikle aromahjul, og hvordan bruker man egentlig et smaksark?
 • 27. Juleprat med Hanen 16. desember 2022
  I denne utgaven av Akevittpodden er daglig leder i Norske Akevitters Venner, Lars Ole Ørjasæter, på besøk i podkaststudioet til Hanen, organisasjonen for blant annet gardsmat og bygdeturisme. Her snakker han om julemat og juledrikke sammen med Hanens daglige leder, Bernt Bucher-Johannessen.
 • 26. Eplegården 28. november 2022
  Lars Ole har besøkt Eplegården, en bedrift med lange tradisjoner og store vyer. Hvordan lager de egentlig sin epleakevitt, og hva slags planer har de fremover? 
 • 25. Akevittfestivalen 24. juni 2022
  Planleggingen av årets Akevittfestival på Gjøvik er godt i gang. Marianne Aashaug er festivalsjef, og har vært med helt siden oppstarten. Hun forteller litt om historien, avslører noen av arrangementene på årets festival og deler noen gode festivalminner fra tidligere år. Elisabeth forteller også om sitt beste og verste festivalminne, og du kan vinne konsertbilletter […]
 • 24. Vinmonopolet 26. mars 2022
  Idar Sørensen er produktsjef for brennevin i Vinmonopolet, og er blant annet ansvarlig for å sørge for det gode akevittutvalget vi har i dag. Han forteller om salgsutviklingen på akevitt de siste årene, hvordan du kan sørge for at din favorittakevitt får hylleplass og hvordan Vinmonopolet er med på å utvikle akevittkategorien.
 • 23. Espen Smith 4. mars 2022
  Espen Smith står bak selskapet Øl & piano, men har gjennom årene utviklet interesse for også norsk akevitt, mat og til og med honning. Han holder foredrag og smakinger i både inn- og utland, og i denne episoden deler han litt av sine synspunkter om akevittens utvikling og hva han tror om akevittens fremtid.
 • 22. Svein på Inderøy Brenneri 3. januar 2022
  Nesten ved en tilfeldighet kjøpte Svein Berfjord og kona Berg gård i 1986. I utgangspunktet var planen enkelt jordbruk, men med årene har driften på gården utviklet seg. I 2001 startet de å dyrke karve, og i slutten av 2010 ble beslutningen tatt om at de skulle starte akevittproduksjon. 11 år senere vinner en av […]
 • 21. Atlungstad håndverksdestilleri 6. desember 2021
  Halvor Heuch og Romain Jourdan er to av dem som står bak Atlungstad håndverksdestilleri. Det historiske brenneriet var så godt som nedlagt, men ble i tolvte time reddet av riksantikvaren. På Atlungstad håndterer de hele prosessen i akevittproduksjon, fra potet til ferdig produkt, med unntak av rektifikasjon. Halvor og Romain forteller om noen av de […]
 • 20. Akevittruten 17. november 2021
  Har du sett bilen som kjører rundt med AQUAVIT på registreringsskiltet? Det er bilen til Stine Borgersen, som startet selskapet Akevittruten som 27-åring. 16 år senere har hun akevitt som levevei, når hun tar med akevittglade nordmenn på turer til lands, til vanns og på skinner med, for å lære mer om vårt nasjonalbrennevin.
 • 19. Aurora Spirit 21. september 2021
  Tor Petter Christensen er daglig leder i Aurora Spirit, som er verdens nordligste akevittdestilleri. Vi har møtt ham i Bodø for å høre mer om produktene de lager i Lyngen. Får akevittene en ekstra dimensjon fordi de er laget så langt nord, eller bruker de kanskje andre ingredienser der? Tor Petter avslører hvilken ingrediens de […]
 • 18. Stig Bareksten 11. mai 2021
  Stig Bareksten har holdt på med brennevin i en årrekke, og har siden produksjonsmonopolet falt vært en utfordrer i bransjen - først hos Det Norske Brenneri og senere i OSS Craft Distillery. Hvordan endte han egentlig opp i brennevinsbransjen, og hva er det som er viktig for ham når han lager brennevin?
 • 17. Akevittens dag 12. april 2021
  13. april feirer alle akevittvenner akevittens dag, men hvorfor det? Lars Ole og Elisabeth møtes for å ta en liten feiring og snakke om hvorfor akkurat denne dagen er akevittens festdag.
 • 16. Påskemiddag spesial 20. mars 2021
  Lars Ole har møtt kokk i Fursetgruppen, Petter Wahl Sekne, som tar oss gjennom en treretters påskemiddag alle kan lage hjemme. Han forteller om råvarer og lærer bort mange smarte matlagingstips underveis. Oppskrifter, fremgangsmåte og instruksjonsvideo til alle rettene finner du på norsk-akevitt.org
 • 15. Rebellene 15. mars 2021
  Ivan Abrahamsen og Rune Laugen lager akevitt i det nyoppstartede selskapet Rebel spirits. Allerede etter ett år har de bemerket seg som utfordrere for kategorien, blant annet ved å lansere den første rosa akevitten i markedet. Hvilke tanker har de om akevittens fremtid og hvorfor velger de å være så åpne om de utradisjonelle valgene […]
 • 14. Produktutviklerne 23. februar 2021
  Ingrid, Rune og Morten er produktutviklere hos Arcus. De forteller om hvordan de går frem for å utvikle nye akevitter, og hva som er viktig for dem når de forvalter flere hundre år gamle akevittresepter. Hvordan får de nye ideer og hva er det beste med det å være produktutvikler?
 • 13. Det norske brenneri 1. februar 2021
  Sommeren 2005 ble produksjonsmonopolet for brennevin opphevet. Flere tok sjansen på en ny næringsvei, men det var ikke før rundt fem år senere det ble skikkelig fart i sakene. Hør om Norges nest største produsent som har tusen fat på lager, egen urtehage og akevitter med dobbelt gull i utenlandske konkurranser.