Oster

Modne møter

– akevitt til ost
Få er klar over at ost og akevitt er en glimrende kombinasjon. Det er lett å tro at smaksstyrken i akevittene vil drepe ostesmaken, men selv anerkjente kokker har måttet innrømme at de tok feil i så måte. Mange smaksrike oster kombinerer godt med akevitt på grunn av sødmen fra fatene. Har du ikke prøvd, har du mye godt i vente!

Ost2

I akevitt modnet på nyere sherryfat finner vi både sødme og frukt fra sherryrestene i fatet. Dette gjør at flere av våre fatlagrede akevitter gir en spennende smaksopplevelse sammen med ost. Akevitter med mye sherrykarakter er for eksempel Gilde Maquavit, Simers Oslo Aquavit, Oplandske Rakfisk Aquavit og Gammel Opland. Gammel Opland ettermodnet på madeirafat, som har fått merkenavnet Gammel Opland Edel Madeira, er også verdt å teste ut til ulike oster. Som tilbehør til faste, godt modne oster velger vi gjerne blå druer, nøtter, kanskje ristet i honning, tørket fiken og krydrede geleer.

Akevitter med de samme aromaene vil gi en spennende opplevelse. Utvalget av velsmakende, norske oster er en skattkiste som blir mer innholdsrik for hvert år. Både Tine og gårdsysterier som Den Blinde Ku, Eiker Gardsysteri, Tingvollost, Himmelspannet, Avdem og Gangstad Gårdysteri lager oster med karakter og særpreg, som det er spennende å finne passende akevitter til. Her er noen anbefalinger vel verd å forsøke. Men husk at ostene skal serveres godt temperert, akkurat som de fatlagrede akevittene.

Øl til ost – må oppleves

Ost er en stor verden å orientere seg i. Vi finner alt fra milde til sterke, myke til harde. Siden det ikke er tanniner eller syre i øl, harmoner ost og øl spesielt godt sammen. Proteinene og mineralene i osten trenger sødmen i ølet, mens alkoholen i ølet bryter ned fettet. Hovedregelen er at milde oster skal følges av middels kraftige øl, mens de kraftigste ostene krever mer smaksrike og alkoholrike øl.

Sigrids ølsirup

Bland alt i en gryte med høye kanter. Kok opp og kok inntil det så vidt begynner å tykne. Pass på så det ikke koker over! Husk at sirupen tykner enda mer når den er avkjølt. Hell over i ildfast serveringsskål og avkjøl. Sirupen er et fantastisk følge til ost, vaniljeis eller dessertpannekaker. Oppbevares i romtemperatur i glass med skrulokk. Kan også blandes med nøtter.

Chipotle er en røkt, tørket chili av typen jalapeño. Det går også an å bruke litt fersk chili eller hel sort pepper som tørristes litt i panne før den knuses, vaniljestang osv. Bruk fantasien og smak deg frem!

4 dl sukker
2 dl Frydenlund Bayer eller Leffe Blonde (pils egner seg ikke)
Finrevet skall og saft en av 1 lime
1 finhakket chipotle
1-2 hele stjerneanis