Nok en vellykket akevittfestival på Gjøvik

Været var ikke helt på arrangørenes side, men publikum så ut til å kose seg – både i og utenfor smaksteltet. Norsk Akevittfestival 2022 var spekket med arrangementer; Akevittsti, Strikk & drikk, Akevittog (fra Oslo S til Gjøvik), konserter, middager, omvisning på HOFF og mye, mye mer. Det som muligens manglet var noen flere selger av lokalmat. Det er mulig at Ottamartnan må ta noe av skylden for dette.

De fleste av akevittprodusentene var å finne i det store Smaksteltet, og her var det mulig å teste både nye og gamle akevitter. Selv om stemningen steg utover dagen, var de aller fleste interessert i kvalitet framfor kvantitet. Utenfor teltet hadde Anoras bøkkere et eget telt der publikum kunne få et lite innblikk i hva en bøkker arbeider med til daglig.

Festivalen ble høytidelig åpnet torsdag kveld av Landbruks- og matminister Sandra Borch. Borch, som også slo fast at hun var drikkeminister, etterlyste mer bruk av potet. Potetforbruket har gått ned, og dette ønsket hun å gjøre noe med. Statsråden fortalte også at når det gjelder poteten er det snakk om sirkulærøkonomi i praksis. Det som ikke blir benyttet til mat og potetprodukter, går til brenning av sprit – og restene etter spritbrenningen går enten til dyrefôr eller gjødsel. De som deltok på åpningen fikk også høre duoen Atle Sponberg (violin) og Frode Haltli (trekkspill) samt akevittpresentasjon ved akevittambassadør i Anora (tidl. Arcus), Atle Minothi.

Å referere fra alle aktiviteter, er antakelig ikke en overkommelig oppgave. Vi nøyer oss derfor med å gjenta at årets festival må anses som vellykket, og under finner du en del bilder som oppsummerer litt mer.