Ny juleakevitt fra Gullmunn

Gullmunn Juleakevitt kommer på Vinmonopolet hvert år i ny årgang og med ulikt særpreg. Dette er rene, delikate og milde akevitter basert på norsk potetsprit, utvalgte norske urter og røtter, toppet med tørkede eksotiske innslag som appelsinskall, stjerneanis og muskatnøtt. Gullmunn er norsk, fatmodnet akevitt med alkoholstyrke på 38 volumprosent, noe som gir en mild stil, og akevitten er destillert, modnet og tappet på Oslo Håndverksdestilleri.

Den første juleakevitten fra Gullmunn så dagens lys i 2019, og årets utgave inneholder elementer fra de tre foregående tapningene. En har valgt å satse på norske urter som karve, mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte. De fine integrerte fattonene er fra flere års fatmodning på gamle bourbonfat og gamle cognacfat. Gullmunn er uten tilsatt farge, og er derfor litt lysere enn andre akevitter.

Smaksprofilen til Gullmunn Juleakevitt 2022 passer godt til all slags spekemat, torsk, skalldyr, silderetter, grillet svin og modne oster. Akevittens milde fataromaer gjør at den også egner seg godt alene.

Gullmunn Juleakevitt 2022: Fra produksjonsprosessen på Oslo Håndverksdestilleri.

Gullmunn Juleakevitt 2022 har i tillegg til ett år på bourbonfat, to år på gamle cognacfat av limousineik. Fatene kommer fra cognachuset Tiffon i Jarnac. Gullmunn Juleakevitt 2022 kommer i et opplag på 4000 nummererte flasker og er basert på en fatpark som nå teller 20 fat. Blant fatene finner vi fat som tidligere har vært brukt til bourbon, cognac og rødvin. Akevitten er tilsatt to gram brunt sukker per liter.

Lukt: Aromatisk krydderpreg med avdempet karve; preg av appelsinskall og sitrus, lyngblomst, irisrot og kamille. Klassisk cognacfatpreg med varm eik, milde integrerte toner og hint av mørk sjokolade.
Smak: Definert, rik og avrundet med sødmefulle fattoner. Frisk på smak med mildt preg av karve, moden appelsin og stjerneanis. Lun stil og milde kryddertoner. Lang raffinert ettersmak.

Flere årganger
Den første Gullmunn Juleakevitt kom i 2019. Akevitten ble produsert hos Oslo Håndverksdestilleri og hadde 13 måneders lagring på bourbonfat bak seg. Etter 12 måneder var det litt for lite farge på akevitten (en juleakevitt skal jo ha litt farge…) og det ble valgt en sluttmodning på rødvinsfat fra Bordeaux i Frankrike før den ble tappet. Opplaget var på 3000 flasker.

Året etter – i 2020 – kom en ny juleakevitt. Også denne hadde 13 måneders modning; først på bourbonfat og så ettermodning på fat som hadde vært brukt til Pineau des Charentes (en blanding av nypresset druemost og cognac). I 2021 kom den tredje utgaven av Gullmunn Juleakevitt. Også denne var modnet på bourbonfat og ettermodnet på cognacfat.

I tillegg til juleakevittene har vi også Gullmunn Akevitt Fleur de Lis. Akevitten er blank, men er modnet på godt brukte bourbonfat. Fleur de Lis er den franske liljen som finnes i en rekke våpenskjold. Fransk lilje er basert på sverdlilje.

Historien bak
Gullmunn og prosjektet Gullmunn Spritfabrikk er resultatet av at en ung dame fra Vormsund i Akershus dro til Frankrike og Cognac i 1996.

– Da jeg kom til Frankrike måtte jeg lære alt rundt måltidet på nytt. Hjemme spiste vi for å «holde oss i live», mens en i Frankrike satte av tid og hadde matopplevelsen i sentrum, forteller Bøhn.

– Det var en egen ro rundt måltidene, alt stoppet opp og alt dreide seg om mat- og drikkeopplevelsen.
Siden hun kom til Frankrike første gang, har også Marthe Bøhn hatt en fascinasjon for ekte brennevin og det tilhørende håndverket. I 2007 tok hun fagbrev som destillatør, og som læremester og mentor hadde hun Masterblender Richard Braastad i Jarnac. Siden har hun arbeidet hos Arcus, tatt sommelierutdanning, og siden 2019 har hun satt sammen sine egne akevitter hos Oslo Håndverksdestilleri.

Ideen til Gullmunn-produktene kom i 2018.
– Jeg ønsket en mildere akevitt med lavere alkoholstyrke. Kanskje litt mer feminin – og uten tilsetning av sukker og farge der krydderne skulle være en blanding av norsk natur og klassiske akevittkrydder som karve og stjerneanis. Derfor er det både mjødurt, ryllik, lyngblomst, johannesurt, kamilleblomst, løvetann og borremynte sammen med karven i årets Gullmunn Juleakevitt, forteller hun.
– Og flasken?
– Der har vi funnet en flaske jeg liker. En italiensk kunstner har tegnet eikekvisten på baksiden, og denne er silketrykket på glasset– noe som lager et bedre helhetsinntrykk, forteller Marthe Bøhn.

20 fat på lageret
– Årets juleakevitt har elementer fra de tre tidligere produksjonene. Aner vi solerametoden her der neste års juleakevitt også har elementer fra de tidligere akevittene?
– Per dato bruker vi ikke solerametoden, men vi kommer kanskje dit. I det siste har vi fått inn portvinsfat og romfat, så det blir i alle fall blanding av flere fattyper i kommende juleakevitter, sier Bøhn.