Festivalsuksess i Grimstad

Godt over 400 personer deltok på Sørlandet Akevitt- og Whiskyfestival i Grimstad lørdag 11. juni. Dette var den tredje festivalen i rekken – og med publikumsrekord. Dagen startet med regnbyger, men da portene ble åpnet hos Det Norske Brenneri, skinte solen fra en nesten skyfri himmel og festivalansvarlig Richard Nordahl kunne fortelle at dette kom akkurat som bestilt.
Festivalpublikumet fikk selvsagt smake på et rikt utvalg akevitt og whisky, men det var også andre drikkevareprodusenter til stede. På ølsiden hadde Homborsund Bryggeri og Nøgne Ø egne stands, og Grimstad Brusfabrikk serverte lokale, alkoholfrie alternativer. Det er alltid godt med litt mat til all drikken, og dette ble ivaretatt av Det Norske Grillandslaget med spesialpølser om havnet i varmt ølbad med øl fra Nøgne Ø etter grilling, samt «pulled pork»-burger.

Godt norsk
Det Norske Brenneri hadde både stand for smaksprøver samt en stor bar der festivaldeltakerne kunne teste akevittcocktailer. I «gjesteavdelingen» stilte Myken Destilleri med whisky og Berentsens Bryghus med akevitt.

Master Class
Festivaldeltakerne kunne også melde seg på Master Class i henholdsvis akevitt og Whisky. Skal en tro deltakerne, var det mye nytt å lære for den som deltok på Master Class i fatlageret. Mens Odd Johan Nelvik, daglig leder i Det Norske Brenneri, og Lars Ole Ørjasæter fra Norske Akevitters Venner formidlet akevittkunnskap, fikk whiskyentusiastene høre Thomas Øhrbom og Madeleine Bertelsen.

Daglig leder i Det Norske Brenneri, Odd Johan Nelvik, forklarer akevittens innerste mysterier til en lydhør Master Class-forsamling.

Stjernekamp
Det ble ingen Stjernekamp i Grimstad i og med at arrangøren hadde skaffet seg vinneren som årets festivalartist. Bjørn Tomren (Polkabjørn) vant NRKs Stjernekamp i 2021, og lørdag underholdt han festivalpublikumet sammen med makker Heine Bugge (Kleine Heine).

Festivalartist Bjørn Tomren (Polkabjørn) sammen med makker Heine Bugge (Kleine Heine).

Lukket fagseminar
For noen startet festivalen allerede på fredag ettermiddag med et lukket fagseminar for inviterte samarbeidspartnere. Der fortalte master blender Jon Bertelsen og Odd Johan Nelvik om trender, nyheter og annet innen akevittproduksjonen. Etter hvert er det mange av regionene i Norske Akevitters Venner som har fått laget sine egne akevitter, og med på seminaret var det representanter fra Salten, Fjellvitt, Eidsiva og Nesodden sammen med Jær Akevitt og Utsira Akevitt.
Det var også innlegg av Magnus Wilhelmsen fra Fredrikstad, mannen som står bak akevitten «Akevitt som har krysset Driter’n to ganger». Akevitten har hatt særdeles stor suksess lokalt, og til nå er det solgt over 15.000 flasker – et betydelig antall for en lokal akevitt.

2024
For den som tenkte å dra på festival og ikke kom ut av godstolen: Den neste festivalen blir arrangert i 2024 og deretter annethvert år.