I starten av juni lanserte By brenneri i Steinkjer sin Sommeraquavit. By Brenneri Sommeraquavit er en mild og rund akevitt med preg av karve, sitrus og fat samt hint av anis og koriander. Akevitten er utviklet for lyse sommerkvelder og passer utmerket til spekemat og annen lett sommermat.

By Brenneri produserer også akevittene Juleaquavit, Aquavit 1835, Erich Christians Aquavit No1 – sistnevnte som en hyllest til ølbrygger EC Dahl som på midten av 1800-tallet også var kjent som spritgrossist, og det fortelles at det var EC Dahl som kjøpte det meste av produksjonen fra By.

Daglig leder ved By Brenneri, Hermod Fledsberg, sjekker alkoholprosenten.

Historien om By Brenneri
«Den som intet våger, intet vinner». Disse ordene er ganske beskrivende på familien Grams virksomhet. De satset høyt, og nøt stor anseelse på flere områder. Mangt er skrevet om By Gård, By Bruk og Gram-familiens virksomhet ved Byafossen i Steinkjer. Utnyttelsen av vannkrafta stod sentralt i virksomheten som vi best kjenner gjennom stampemøllen, teglverket, den store By mølle og ikke minst sagbrukene som foredlet tømmeret fra eiendomsskogene til salgbar trelast både innenlands og utenlands. Gården og bruket la grunnlaget for utviklingen av Byafossen som et tettsted og sysselsatte storparten av lokalbefolkningen.

Store gråsteinsbygninger på gårdstunet vitner om den betydelige aktiviteten som har vært, og som fortsatt pågår i nåtidens former.  Den ene bygningen, brenneriet, har en lang historie som er lite beskrevet i litteraturen. I 170 år har denne monumentale bygningen stått stødig, til tross for brann og krigshandlinger, omlegging av virksomhet og eierskifter. Nå er den i ferd med å få tilbake sin opprinnelige funksjon, skriver lokalhistoriker Roger Lyngstad i et dokument som tar fra seg historien til By brenner fra tidligere tider fram til i dag.

På By gård var det profesjonell brennerivirksomhet i perioden 1834 til 1884. I 1834 ble det bygd en liten bryggeribygning i tre, og kjøpt inn en stor «brændevinspande». Etterspørselen etter spriten fra By Brenneri var stor, og i 1850 ble det bygd en ny stor brenneribygning i naturstein. Den bygningen står fortsatt og er en del av gårdsanlegget på By. Steinbygningen er i dag produksjonslokaler for dagens By brenneri som ble etablert i 2017.

Fra fatlageret hos By Brenneri i Steinkjer.

– By brenneri er et destilleri som produserer brennevin i små «batcher» basert på eget vann fra Byafjellet. Dette gir sluttproduktene unike egenskaper både når det gjelder lukt og smak, forteller daglig leder Hermod Fledsberg.

– Per i dag produseres gin og fem typer akevitt, som omsettes via Vinmonopolets tilleggsutvalg.

I produksjonen har Fledsberg med seg Christian Stav, Håkon Krogstad, Øyvind Krogstad, Halgeir Sandberg og Jan Erik Borg samt Svein Finne som har tittelen destillatør.

By Brenneri Sommeraquavit
Vinmonopolnummer: 11954702, 38 volumprosent alkohol, 50 cl

Legg igjen en kommentar

Du må være logget inn for å publisere en kommentar.