Det er ikke hver dag det kommer en ny Simersakevitt på markedet. Faktisk er det over 20 år siden sist, den gang med den vellagrede Simers Oslo. Simers er den opprinnelig Oslo-akevitten med røtter tilbake til 1850-tallet. Før bohemene gjorde sitt inntog var Simersakevitten allerede en favoritt blant byens borgere, velkjent for sine rene spritkvalitet og sitt karakteristiske karvepreg. Om Oslo-bohemene drakk Simers, har en ingen dokumentasjon på. Pjolteren var den nye cocktailen og som andre kunstnere på den tiden hadde de nok en forkjærlighet for «den grønne fe», absinthen.

Simers Bohemens Jul startet som et artig navneforslag som raskt fikk i gang fantasien blant produktutviklerne. Bohemen står på mange måter for det nye og er en person som tør å gå sin egne veier. Tanken var å lage en annerledes akevitt som kunne appellere til den moderne bohemen.

– En kort stund lekte vi med tanken om å tilsette malurt til akevitten, men nei: Akevitt er akevitt og absinth er absinth. Dessuten har karve mer enn nok av spennende smaker å by på. I tillegg var vi på jakt etter et annerledes botanisk element som kunne komplementere karven, forteller produktutvikler Morten Thyregod Paulsen i Anora.

Produktutvikler Morten Thyregod Paulsen i Anora lager gjerne drinker, men da med akevitt som hovedingrediens.

– Løsningen fant vi i en av den moderne bohemens favorittdrikker – kaffe. Som resultat av et samarbeid med en av Oslos ledende kaffeeksperter om en annen akevitt, ble vi gjort oppmerksom på en ingrediens som de fleste kaffenytere sjelden skjenker en tanke, nemlig skallet som sitter rundt kaffebønnen. Da duften av tørket frukt, kaffe og grønne urter strømmet ut av striesekken, visste vi at vi hadde funnet det siste «bohemske» elementet vi manglet i akevitten. Cascara, eller kaffebær, er en ingrediens som fortjener mye mer oppmerksomhet på grunn av sin fantastiske smak og aroma, men også fordi det er en ressurs som i dag utnyttes i liten grad, sier Paulsen

På samme måte som akevitten for lengst har utkonkurrert den gamle erkerivalen arakpunsch, er det nå på tide å erstatte absinthen med akevitt som de norske bohemenes drikk. Der hvor den tradisjonelle bohemen var opptatt av siste skrik fra utlandet, er det naturlig for dagens bohemer å hylle det kortreiste samtidig som man gjerne utfordrer tradisjonen.

Simers Bohemens Jul byr på et friskt og kjølig karvepreg fra karve fra Inderøy i Trøndelag. Dette komplementeres av innslag av grønne urter, tørket frukt og kaffe fra eksotiske kaffebær. Det hele balanseres av et elegant, avrundet fatpreg fra tre års lagring på sherryfat. Akevitten nytes sammen med julens beste retter og i det fineste brennevinsglasset du har.

Simers
Simers & Co Spritfabrik & Destillation ble etablert i 1857 av den tidligere sjømannen Einar Simers. På denne tiden var råspriten fra landbruksdestilleriene av varierende kvalitet, og det var derfor en viktig forbedring da Simers begynte å fjerne fuselolje i destillasjons-prosessen og ble en av de første til å selge fuselfritt brennevin i Norge. Simers holdt lenge til i Revierstredet like ved Akershus festning i Christiania, og har alltid blitt forbundet med Oslo. Også i dag er Simers akevitten for urbane folk som vil dyrke byens egenart.

Simers & Co. Spritfabrik & Destillation holdt til i Revierstredet i Christiana fra firmaet ble etablert i 1857 til det ble en del av Vinmonopolet i 1925. Simers hadde bøkkere som vedlikeholdt eikefatene. Foto: Ukjent/Anora

Simers er en viktig del av Oslo-historien. Den fantes før byen fikk sitt nåværende navn, og er blitt formet av mennesker, steder og hendelser som har gjort byen til det den er i dag. Simers har blitt drukket av byens bohemer og kunstnere, bedriftseiere og arbeidere – akevitten har vært til glede for alle som vil dyrke bylivets egenart og drikkekultur, og er fortsatt akevitten som forener folk fra ulike deler av byen i festlig lag. Som en ekte representant for byens smaker og stemninger, er Simers akevitten for folk som vil feire byens egen puls.