Så var den der, igjen – juleakevitten som i år kommer i sin 34. utgave; Gilde Juleaquavit. Akkurat slik vi vil ha den – som en allrounder til julematen. Det var den 23. dagen i måneden, nesten litt «dagen før dagen», med julemat kreert av den unge kokken Astrid Regine Nässlander og med juletoner framført at Adam Douglas. Julestemningen kom sigende, selv om det bare var den 23. september.

Andy Douglas og Astrid Regine Nässlander
Adam Douglas (t.v.) og Astrid Regine Nässlander satte alle i julestemning.

Til julematen
Årets Gilde Juleaquavit har et duftbilde av fat, krydder og med god avrunding. Smaken har innslag av vanilje, karamell og tørket frukt fra fatmodning. Krydderne bidrar med aroma av karve, anis, lakris, varm sitrus og florale noter.

Selv om den 34. utgaven likner på sine tidligere slektninger, er hver årgang likevel unik og i år har akevitten fått et noe tydeligere krydderpreg enn fjorårets, som var mer fatpreget.

– Derfor Står årets Gilde Juleaquavit seg svært godt til den tradisjonelle julematen og er spesielt god til juleribba, sier akevittambassadør Atle Minothi, som ledet lanseringen på Sporten ved Frognerseteren i Oslo.

Lik de tidligere årgangene, består Gilde Juleaquavit av en del som er modnet i ett år, en del som er modnet i to år, og en del som består av samtlige tidligere årganger.

Flaskestaiv med ti Gilde Juleaquavit 2021

Rekordsalg i 2020
For et år siden var det meste avlyst og det meste var nitrist – men ikke for Gilde Juleaquavit. Selv om den også tidligere har tronet på toppen av salgsstatistikken, var 2020 et spesielt år. I november og desember tok det helt av, og da året var omme, kunne Anore (tidl. Arcus) notere en ny rekord: Hele 260.000 liter juleakevitt hadde funnet veien til de tusen hjem. Bare i løpet av desember ble det solgt 140.000 liter, en vekst på 52,8 prosent målt mot 2019.

–Det er liten tvil om at nordmenn har et kjent og kjært forhold til akevitt. I kombinasjon med at interessen for norsk, kortreist mat og drikke har økt, så vi salgstall ulikt noe annet vi har sett, sier Holger Gramstad i Anora.

Historien om juleakevitten
Varenummer 5 i Vinmonopolets lister landet med et smell i polhyllene før jul i 1988. På den tiden var det i underkant av ti norske akevitter i hyllene, og nykommeren vakte oppsikt – ikke bare fordi det var en nyhet, men dette var også noe av det mer kraftige akevittelskerne hadde fått servert. Ja, for det var akevittelsker på den tiden også – selv om de som ville vise «klasse» gjerne holdt seg til importert vare. De som ikke hadde råd til annet en norskprodusert, hadde muligens et alkoholproblem…

Vil du lese slutten av denne historien? Den kommer på trykk i AquaVIT 4/2021.