Du vet kanskje det meste om poteten? At den kommer fra Peru og at norsk akevitt er basert på poteter? Det er likevel fortsatt mye å lære om denne stauden som har reddet atskillige mennesker fra sultedøden. For den lærevillige vil den nye boken som ble lansert onsdag 6. oktober 2021, «Den fantastiske poteten – en kulturhistorie» ført i pennen av Marianne Berg, være en kilde til ny lærdom. Boken har også et eget kapittel om Akevitt – livets vann.

Hele 415 sider er verket på, og forfatteren tar oss med til landet der poteten kommer fra, hvordan den kom til Europa, hvordan opplysningstidens framsynte forsto potetens virkelige potensiale – og mye, mye mer.

Visste du forresten, at det er 30 prosent potet i en seigmann (eller -dame)?

En egen seksjon med Potetretter fra Peru til Røst» er det også. Hva med en Potedespudding med oppskrift av Maren E. Bang – datert 1847?

Boken er utgitt på Orkana Forlag med ISBN 978-82-8104-476-0

Spesialtilbud for medlemmer i Norske Akevitters Venner
Send bestilling på e-post til post@orkana.no og merk bestillingen akevitt-tilbud. Forlagets pris til medlemmene er NOK 349 inkl. fraktfri forsendelse i Norge.

Om forfatteren:
Marianne Berg (f. 1956) er agronom fra Hvam Landbruksskole, Nes på Romerike (1976), og har en bachelorgrad i religionshistorie fra Universitetet i Oslo (2005). Hun har arbeidet som bonde i Vormsund og som kulturarbeider i Setesdal. De siste årene har hun vært ivrig potetdyrker i Oslo.

Fra potetens hjemland: Machu Picchu, Peru. (foto: L.O. Ørjasæter).