Vinjeaquavit – Jubileumsutgåve

De første flaskene med Vinjeaquavit, 151 i tallet, ble rodd Bygdin på langs 28. og 29. juli 2018 – fra Bygdin til Eidsbugarden – av medlemmer fra DNT Valdres. Oslokdagen 2018 var det stor folkefest på Eidsbugarden i anledning markeringen av at Den Norske Turistforening feiret 150-årsjubileum samtidig med at det var 200 år siden Aasmund Olavsson Vinje ble født.

Bak Olsok-feiringen (og Vinjeakevitten) sto vertinnen på Fondsbu, Solbjørg Kvålshaugen, og hytteeier Birger Løvland, og det var disse to som utfordret medlemmer i DNT Valdres til å stille med romannskap slik at de første flaskene av Vinjeakevitten kunne komme til Eidsbugarden på «høveleg vis» – slik som Vinje selv kom seg til Eidsbugarden rundt 1870. Tre båter med et mannskap på til sammen sju personer stilte opp.

Aasmund Olavsson Vinje kom første gang til Eidsbugarden en gang på 1860-tallet. Her fikk han bygget seg en bu som står den dag i dag, og den var ferdig i 1868. Det er grunnen til at det var akkurat 151 flasker som ble rodd, 151 nummererte flasker med årstallene 1868 til 2018.

Etiketten er tegnet av den lokale kuntneren Ingrid Wigdel fra Vang.

Duft og smak

Vinjeaquavit har en floral duft av skogbunn, karve og sitrus, med et hint av lakris og mynte, mens smaksbildet har et friskt anslag av kvann og karve, etterfulgt av mynte og sitrus med lang avslutning mot lakris og anis. Fargen er gyllen og den passer til norsk tradisjonsmat som lam, sau og svin. Den kan også med fordel nytes alene.

Råstoffet er norsk potetsprit og krydderdestillater av fjellbjørk, einerbær, kvann og rosenrot. Akevitten er modnet på eikefat og produsent er Det Norske Brenneri.

Vinjeaquavit – Jubileumsutgåve, 70 cl. – 40 vol% – pris: 489,00. Vinmonopolnummer: 10216801

Logg inn