Daglig leder i Aurora Spirit Distillery, Tor Petter W. Christensen, har reagert på et utspill fra Tommy Reinås, stortingskandidat for MDG i Trøndelag, og på sin egen Facebook-side beskriver han utspillet som tåpelig.

– Det har kommet et meget «interessant» utspill fra Miljøpartiet De Grønne i Trøndelag. Det er riktig at Norge har en historikk med hjemmebrenning, men jeg synes likevel at utspillet blir nokså historieløst i denne konteksten, sier Christensen.

Daglig leder i Aurora Spirit Distillery i Lyngen, Tor Petter W. Christensen, er lite positiv til forslaget fra MDGs stortingskandidat i Trøndelag, Tommy Reinås, om å legalisere hjemmebrenning.

– Destillasjon er det korrekte faguttrykket på «hjemmebrenning» og omfatter kunsten å skille alkohol fra annen væske ved hjelp av temperatur. Dette er en 5000 år gammel oppfinnelse som kom til Norge i middelalderen. I 1816 kom «brennevinslovene» der alle med skattbar landeiendom fikk anledning til å brenne til eget bruk. I 1820 var det en registrering av antall brennevinsapparater i Norge og tallet var faktisk på hele 45.000 (!). Vi var en nasjon av «brennere», noe som selvfølgelig gikk helt galt. De sosiale problemene økte til massive proporsjoner utover 1800-tallet og medførte enorme, negative ringvirkninger for folk. Proporsjonalt med sosial nød som følge av alkoholisme, vokste motstandsbevegelsen, blant andre «Det norske totalavholdsselskap», som på slutten av 1870-årene hadde over 80.000 medlemmer. Etter første verdenskrig (da det var totalforbud mot produksjon og salg) voterte det norske folk over et totalforbud, som ble vedtatt i 2019 og som varte helt til 1927. Totalforbud fungerte slett ikke etter intensjonen (blant annet med referanse til USA), og ga bare brensel til illegal virksomhet med smugling, tvilsomme resepter fra leger og massiv produksjon av hjemmebrent.

I denne perioden ble AS Vinmonopolet opprettet – hovedsakelig for å styre import og salg av alkoholholdige drikkevarer. Etter forbudstiden var det ulovlig å produsere brennevin for andre enn staten. Dette forbudet varte helt frem til 2005.

Siden 2005 har flere destillerier vokst seg frem i Norge. Dette er bedrifter med høy kompetanse som vet å ivareta de lokale ressursene og råvarene som finnes i naturen og som representerer spennende, gode arbeidsplasser der man produserer alkohol i lovlige, regulerte former. De norske aktørene høster stor anerkjennelse i utlandet, men sliter med å få hylleplass i eget land.

Nå skal altså personer i Miljøpartiet De Grønne jobbe for å gå tilbake til «svunne tider». Dette undergraver ikke bare den seriøse næringen vi holder på å bygge opp, men hjemmebrenning vil være helt umulig å kontrollere og en legalisering vil virke negativt for det arbeidet som er lagt ned i norsk alkoholpolitikk de siste 50 årene. Dette er rett og slett et tåpelig utspill som antakelig bare skal skape omtale i media, sier Tor Petter W. Christensen, som også får støtte fra andre i bransjen.

Intervjuet med Tommy Reinås på TV2 Nyheter kan du lese her.