Baklandet Skydsstation, Trondheim

Øvre Bakklandet 33
7013 Trondheim
Tlf. 73 92 10 44
E-post: post@skydsstation.no
Nettside: www.skydsstation.no

Fredag 4. november 2016 ble Trondheims første serveringssted i nyere tid* autorisert av Norske Akevitters Venner med stor høytidelighet og hjertelighet.

Baklandet Skydsstation ligger idyllisk til på Baklandet, én av Trondheims eldste og vakreste bydeler. Huset fra 1791 er ett av de best bevarte husene på Baklandet og rommer sjarm, elde og masse autentiske detaljer. Når driveren av stedet, Gurli Riis Holmen, i tillegg er inkarnasjonen av alt vi tenker oss at en jovial, hjertelig og elskverdig danske i eksil kan være, var alle forutsetninger til stede for en hyggelig og høytidelig kveld i akevittens tegn.
Stedet ble åpnet 8. mars i 1997 av en gjeng på åtte personer som gjorde jobben på dugnad. Stedet trekker til seg mye forskjellige folk, og på spørsmål til Gurli svarer hun at gjestene er både høye og lave, store og små, men felles for dem alle er at de er hyggelige. Det var stedet også fylt opp med denne fredagskvelden, og det var fylt til randen av trivelige, glade mennesker som overvar den høytidelige seansen. Stedets spesialiteter er, i tillegg til akevitt, hjemmelaget mat og Gurlis berømte sildebord som vi fikk smake i svært rause porsjoner med fantastisk tilbehør. Hun hadde tryllet frem en ny silderett i anledning av høytideligheten: «Havets sølv med fjellets gull» som besto av sild med multer, tyttebær, den lokale akevitten «Lykkens portal» og sherry, og som høstet lovord, og for alle som var til stede, er vi sikker på at den vil bli en sikker suksess for stedet. Serveringsstedet er internasjonalt anerkjent i ulike reiseguider og tidsskrifter og trekker til seg både turister og lokale innbyggere.
Gunnar Hoff Lysholm var visevert og loset forsamlingen trygt gjennom kvelden. Søknaden om autoriseringen av Baklandet Skydsstation var sendt i samarbeid mellom serveringsstedet og NAV Nidaros, og styreleder Kari Frøseth trakk frem at det var på tide at Trondheim, som en hovedstad for mat- og drikkekultur, fikk et nytt autorisert akevittskjenkested. Med sine 191 ulike typer akevitt, dyktige medarbeidere som jevnlig samles for å smake på ulike typer akevitt og som dermed kan anbefale akevitter til både sild, vilt og sjokolade blant sine favoritter, og husets Svele-akevitt, bestående av en hemmelig blanding av to typer, er det ingen tvil om at akevitten står i høysetet. Da baren nylig ble bygget om, ble det under tvil gjort rom for å utvide ølutvalget til to typer fatøl, men det var hovedsakelig for å få plass til flere typer akevitt. Gurli Riis Holmen var både stolt og beæret over å være utnevnt til driveren av et autorisert akevittsted og håper og tror at det vil få flere til å oppdage akevittens smaksrike univers og den unike maten som stedet tilbyr.
Hege Ramseng, medlem av NAVs presidentskap og prosjektleder i Bryggeri- og drikkevareforeningen, sto for den høytidelige overrekkelsen av fatenden og sertifikatet fra NAV til Baklandet Skydsstation. Ramseng trakk i sin begrunnelse for autoriseringen frem at Baklandet Skydsstation ikke bare oppfyller alle krav som er satt for å kunne bli autorisert, men at de også hadde levert den beste søknaden NAV noensinne hadde fått inn. Den var velbegrunnet, lang, svært godt dokumentert, og alle punkter som kreves, var oppfylt. Ramseng trakk frem kvinners rolle i alkoholens historie, og Gurli Riis Holmen er intet unntak i så måte, når hun nå skrives inn i NAVs historie som Trondheims i nyere tid første autoriserte skjenkested for akevitt. Gurli driver ett av Trondheims hyggeligste steder og er en trivelig, hjertelig og åpenbart god talsperson for akevitten, og vi gleder oss over at kanskje flere i Trondheim nå vil oppdage akevittens edle dråper.

* Norsk Aquavit Bar no. 1 nederst i Nordre gate var først ute, men måtte stenge, da lokalene ble solgt. Så langt vi vet, arbeides det fortsatt med å finne nye lokaler for å få gjenåpnet baren.