Jørgen B. vant juletenderen

Vinmonopolet kommer i løpet av året med en rekke anbudsforespørsler eller såkalte tendere. Noen av disse gjelder akevitt, og på høstparten har produsentene mulighet for å sende inn smaksprøver på juleakevitt. Vinneren får fulldistribusjon på alle Vinmonopol fra og med november. I år var det Jørgen B. som vant…med Lysholm Høytid Juleaquavit.

Jørgen B.?
Jørgen B. Lysholm Brænderi og Destillasjonsfabriker ble etablert i Trondheim i 1821 av forretningsmannen med samme navn. Han var kjemiker og den første i Norge som tok i bruk nye destillasjonsmetoder, den Pistoriske kolonne, som ga både renere brennevin og en mer effektiv fremstillingsprosess. Brenneriet ble internasjonalt anerkjent for produkter av særlig høy kvalitet og de originale reseptene fra Trondheim benyttes den dag i dag.

Familien Lysholm var en velstående handelsfamilie, og de første kom fra Flensburg på 1600-tallet. Den mest kjente i familien er nok uten tvil Jørgen Bernhoft Lysholm.

I år var det altså Lysholms Høytid Juleaquavit som vant konkurransen – en moderne akevitt basert på Lysholms originale oppskrift, samtidig som den er inspirert av Trøndelags farger og smaker. Akevitten er smaksatt med tindvedbær, som gir et elegant preg av tørket frukt, samt kakaobønner som bidrar med hint av mørk sjokolade.

Les mer om Lysholm Høytid Juleaquavit og Jørgen B. Lysholm her.

Tenderen
Anbudskonkurransene på Vinmonopolet setter begrensning på antall innsendte smaksprøver. Hvert firma får kun sende inn en prøve – men der en produsent har flere underselskaper, kan en også sende inn smaksprøver fra underselskapene. I årets juletender deltok 22 akevitter fra totalt ti produsenter.