Vinmonopolet feirer de første 100

Ifølge kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet ble institusjonen opprettet for å gi Frankrike best mulig markedstilgang til det norske samfunnet – slik at de kunne få solgt vinen sin. I bakgrunnen lurte en diplomatisk krise med utgangspunkt i stor fiskeeksport til Frankrike, men ikke like stor import av fransk vin. Franskmennene henviste blant annet til en traktat av 1909 og syntes til slutt at det var urettferdig at de skulle holde liv i lokalsamfunnene langs norskekysten, når vi ikke var interessert i å bidra til at franske vinbønder fikk solgt produktene sine.
Aksjeselskapet Vinmonopolet ble stiftet 30. november 1922 med vedtekter og konsesjon fastsatt av Stortinget. Ideen var å i størst grad fjerne alle privatøkonomiske interesser når det gjaldt omsetning av alkohol. Import og salg av svakvin og brennevin begynte så smått i 1923, og etter opphevelsen av hetvinsforbudet i 1923 og brennevinsforbudet i 1927, kom også disse produktene i salg. Det vil si: Brennevin fikk du ikke kjøpt med mindre du bodde i en by med flere enn 4000 innbyggere. I tillegg måtte samme by også hatt utsalg for brennevin i 1913.

Det nyopprettede A/S Vinmonopolet opprettet hovedkontor i Rådhusgata 6 i Oslo – i lokalene til det private vin- og brennevinsfirmaet H. Poulsen & Co som statsmonopolet overtok i 1922.

I starten var aksjene på private hender der hovedaksjonærene var Bergens Privatbank og Kristiania Bank og Kreditkasse, men i 1932 ble selskapet omorganisert og staten overtok etter hvert alle aksjene. Året etter, i 1933, flyttet Vinmonopolet inn i sitt nye bygg på Hasle i daværende Aker kommune. Det var på den tiden Skandinavias største byggverk med et areal på 30 mål. Selv om det hadde gått noen år siden Vinmonopolet ble opprettet, var det ikke alle som trodde at monopolet ville få noe langt liv. For å være på den sikre siden ble derfor bygget konstruert slik at det lett kunne «konverteres» – til fengsel.

I 1933 ble Skandinavias daværende største bygg ferdigstilt; A/S Vinmonopolets lager og produksjonslokaler. Da det var flere som ikke helt trodde på at monopolet ville bestå til evig tid, kunne bygget kjapt konverteres til fengsel – noe en blant annet ser av de fire innvendige luftegårdene. I dag kalles bygget for Vinslottet. Vinmonopolets gamle logo, en V i en sirkel, er tilbake på taket og adressen er nå Bøkkerveien 4. Arealene er gjort om til et såkalt nabolagssenter med butikker og serveringssteder, og bak bygget er det bygget nye leiligheter.

Vinmonopolet hadde enerett til import og engrossalg av vin og brennevin fram til 1996 – samme år som Vinmonopolet ble splittet i en egen produksjonsdel (Arcus, nå Anora) og en salgsdel, Vinmonopolet. Arcus var i starten statlig eid, men ble privatisert i 2001.
I 2005 forsvant også produksjonsmonopolet som hadde gitt Vinmonopolet og senere Arcus, enerett på produksjon av brennevin i Norge. Den første som fikk tilvirkningsbevilling etter monopolfallet var Agder Brenneri (i dag Det Norske Brenneri), med Ole Puntervold i spissen. Resten er historie – og i dag er det rundt 35 destillerier som produserer brennevin i Norge.

Se flere glimt fra Vinmonopolets historie her.

Kilder: www.snl.no/NRK/Fiin gammel – Vinmonopolet 75 år/www.vinmonopolet.no