Håvaldsen Triple Cask Akevitt

 

Hver måned presenterer vi en ny akevitt.

Denne måneden setter vi fokus på

Håvaldsen Triple Cask Aquavit fra Kimerud gård i Lier

 

Kimerud Gård

Produksjonsmetode

Håvaldsen Triple Cask Akevitt er en moderne tilnærming til en klassisk skandinavisk akevitt.

Håvaldsen er destillert på samme metode som man destillerer de beste gin (London Dry prinsippet), hvor man destillerer alle krydderaromaer på en gang og tilsetter bare rent vann etter destillasjonen før lagring på eik fat. Denne produksjonsmetoden gjør at Håvaldsen akevitt også er veldig godt egnet til bruk i cocktails.

 

 

Smaksopplevelsen i Akevitten

De fleste av urtene som brukes i Håvaldsen dyrkes på Kimerud gård. Gjennom mange år har de testet hundrevis av urter for å finne den ideelle balansen i akevitten.

En av grunnene som gjør Håvaldsen til en innovativ akevitt, er at den har blitt lagret i tre forskjellige eikefat. Først i sherryfat, deretter i madeirafat og til slutt fransk eik. Totalt 9 måneder hvorav 3 måneder på hvert fat. Dette er den første triple-cask akevitt laget i Norge og i følge produsenten sannsynligvis i hele verden.

Akevitten har en kompleks balansert smak fra alle 3 eikfat og de 15 krydderurtene. I tillegg har den en sitrussmak, som kommer fra bruk av appelsin og noe sitronskall.

 

Historien bak navnet Håvaldsen

Navnet Håvaldsen stammer fra destillatør Ståle Håvaldsen Johnsens bestefar Herold Ludvik Håvaldsen som var gruvearbeider på Svalbard sammen med sin far Ottar Håvaldsen før 2 verdenskrig.

Da krigen kom til Norge reise han hjem og vervet seg i motstandsbevegelsen og reiste mye på båt. Akevitten er en heder til han og de mange hardtarbeidende gruvefolkene og motstandsfolkene langs kysten. Hans historie og reise er integrert i logoen på flasken.

Herold døde i den tyske konsentrasjonsleiren Natzweiler, bare 23 år gammel i 1944.

Ståle Håvaldsen Johnsen

Medaljer og konkurranser

I 2017 vant akevitten sølvmedalje i London ISC (Internasjonal Spirit Challange). I november 2018 vant de en stor blindtestkonkurranse hos Vinmonopolet for akevitt mellom 400-500 kroner. Som et resultat av dette kommer akevitten i basissortimentet hos Vinmonopolet i minimum 170 filialer fra 1. mars 2019.

Også i utlandet

Håvaldsen Triple Cask selges nå i10 land i Europa i tillegg til Hong Kong og USA. I dag ligger akevitten på bestillingsutvalget hos Vinmonopolet. Etter Norge er Frankrike det landet som det eksporteres mest Håvaldsen akevitt til, her kommer den inn hver måned i stadig flere av landets beste vin- og spritbutikker. Ståle synes dette er spesielt spennende siden de ikke har noen stor tradisjon for akevitt i Frankrike.

Bruksområde 

Håvaldsen Triple Cask anbefales å drikke som en avec etter maten, romtemperert i glasset. Den er også perfekt som en av hovedingrediensene i nye trendy cocktails.

 

 

Logg inn