Brodersen Aquavit Nr. 2 bygger på den tradisjonsrike akevittproduksjonen i Drammen. Brodersen Destillation i Drammen ble opprettet i 1864 av Nils Edvard Brodersen. Han hadde lært håndverket hos Tandberg Destillation i samme by, og Brodersen hadde lokaler i Øvre Storgate 53.

Historikk
Produksjonen ble etter hvert ganske stor og skal ha nådd 400.000 liter 42 volumprosent akevitt i året, før det tok slutt. Akevitten var godt kjent over hele landet – og noe av akevitten ble også eksportert. Råspriten ble kjøpt fra brennerier i Telemark og på Toten, men all tilvirkning og modning av akevitt ble gjort i Drammen.

En Brodersen-akevitt fra 1882.

En prisliste fra Becker & Co. fra cirka 1890 som viste at Brodersen Aquavit Nr. 1 kostet kroner 2,30 for helflaske, mens halvflasken kostet kroner 1,25. Ledelsen av destilleriet forble i familien til bedriften ble nedlagt i forbindelse med brennevinsforbudet i 1916.

Det fantes to utgaver av Brodersen Aquavit Nr. 1, en med fem års lagring og en med ti år på fat. Dette kan leses ut fra reklamen på en fyrstikkholder som en av akevittsamlerne våre fikk kjøpt i en bruktbutikk. Fyrstikkholderen er i god stand og er i alle fall ikke nyere enn 1916, ettersom produksjonen opphørte da. Det er heller ikke funnet noen informasjon om at Vinmonopolet videreførte produksjonen da det statsmonopolet ble opprettet i 1922.

Brodersen Aquavit Nr. 2
For en tid tilbake ønsket medlemmer av familien Brodersen å gjenskape familiens akevitt – nå som Brodersen Aquavit Nr. 2. Dette skjedde ved hjelp av destillatør Halvor Heuch og den nye batchen med inspirasjon fra den gamle ble produsert og tappet på 550 flasker. Ettersom den gamle oppskriften kanskje ikke ville falt helt i smak i våre dager, ble det gjort noen små endringer. En valgte likevel å være tro mot den opprinnelige akevitten som har duft av karve, sødme fra tilsatt madeira og innslag av fuselaromaer. Fusel består av høyere alkoholer som dannes under gjæringen og som bidrar positivt til smaken. Fuselaromaer var karakteristiske for akevitter frem til cirka 1930, da Vinmonopolet bygget sitt rektifikasjonsanlegget på Hamar og en fikk helt ren potetsprit.

Den første batchen av Brodersen Aquavit Nr. 2 ble produsert på Atlungstad Håndverksdestilleri og alle flaskene ble solgt privat til medlemmer av familien Brodersen via Vinmonopolet. I etterkant av produksjonen ønsket Atlungstad Håndverksdestilleri å lage en ny batch for kommersielt salg. Akevitten ble lansert i november 2020 og er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg. Noen Vinmonopol har også tatt inn akevitten i hyllene, mellom andre butikken på CC i Drammen.

Takk til medlemmer av Facebook-gruppen Akevittsamlere for informasjon og bilder.