Ifølge Vinmonopolet har akevittsalget økt med over 315.000 liter per oktober 2020 sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig er det fra nå og frem til jul nordmenn for alvor handler akevitt.
– Du kan si mye om 2020, men det blir tidenes akevitt-år. Timingen er ideell for den nye juleakevitten vår som er så fløyelsmyk og rund at en settes direkte i julestemning, sier Ivan Abrahamsen i Rebel Spirits.

Foto: David Torch.

Få produkter står så sterkt i norsk mat- og drikketradisjon som akevitt, og selv om fler og fler drikker akevitt året rundt, er fortsatt det største konsumet ved juletider.

I fjor ble det solgt akevitt for 800 millioner kroner på Vinmonopolet, og brennevinskategorien en av få som har vokst hvert eneste år siden 2015. Hittil i år er det solgt nær 1,1 millioner liter akevitt, mot 775.000 liter på samme tidspunkt i fjor. Forrige måned ble det solgt 160.000 liter akevitt, mot 97.000 liter i oktober 2019, en økning på 64,5 prosent. Veksten Vinmonopolet nå opplever må ses opp mot reduksjonen i taxfreesalget og grensehandelen som følge av pandemien. På tross av en noe høyere innenlandspris er altså etterspørselen etter akevitt meget sterk. Nordmenn skal ha akevitt til jul. Den trenden ønsker norske Rebel Spirits å ta del i, og de har store ambisjoner med sin nye juleakevitt.

Dette er essensen av 24 års erfaring med å forvalte juleakevittarven. «Meir Jul» er juleakevitten vi alltid drømte om å lage, sier Ivan Abrahamsen og Rune Laugen i Rebel Spirits. De to var i en årrekke ansvarlige for å utvikle akevitt-suksessene til Arcus, og dette er duoens første juleakevitt under eget merkenavn.

Jul tappet på flaske
«Meir Jul» er definisjonen av jul tappet på flaske. Ambisjonen var å skape en rund og mild akevitt som treffer bredt på smakspreferansene til den norske befolkningen. Derfor har vi utviklet det vi håper blir en klassiker med lukt av krydder og madeirafat, og som gir en konsentrert og fyldig munnfølelse med lang ettersmak, sier Abrahamsen.

Foto: Nadine Martinuzzi.

For å lykkes med det har en funnet en perfekt kombinasjon av akevittkrydder og fataromaer. Akevitten er destillert og modnet på fat i seks måneder ved OSS Craft Distillery i Bergen. «Meir Jul» er nå i salg i en rekke polutsalg i tillegg til å være tilgjengelig på bestillingsutvalget.

Arne Hjeltnes: Juleakevitten som fornyer det bevarte
Akevitt er populært, i Norge har salget økt voldsomt og ute i verden er akevitt i ferd med å bli en kjendis i coctailbarene. Potensialet rundt å fornye og inspirere med norsk akevitt er betydelig. Samtidig må vi forvalte arven denne 500 år gamle drikken har i kulturen vår. «Meir Jul» lykkes med å fornye det bevarte på en vakker måte, og fremstår som essensen av jul, sier Arne Hjeltnes som i tillegg til å være entusiastisk formidler av mat- og drikkekultur også er styremedlem i Rebel Spirits.

Seiler opp som den nye drink-trenden
Forretningsstrategien til brennevinsselskapet Rebel Spirits er å utvikle egne merkevarer. Våren 2020 introduserte en først Meir Aquavit No. 1, en blank akevitt med sitrus og fruktighet. Kort etter kom Meir Pink, Norges første rosa akevitt som er fyldig og fruktig. Begge ble produsert i Italia og passer perfekt til drink, for eksempel som en AT (Aquavit&Tonic). I tillegg til juleakevitten har selskapet også utviklet Meir Classic Aquavit.

Les mer om Rebel Spirits her.