Atlungstad Sommer Aquavit

Alkoholprosent:

40

Varenummer:

12999902

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Nei

Grossist / distributør:

– Akevitt er ikke bare interessant rundt jul, sier daglig leder Yunus Yildiz på cocktailbaren Svanen. Interessen for norske og kortreiste produkter har ført til at stadig flere nordmenn velger akevitt året rundt og til at akevitt blir hyppig brukt til drinker, både i Norge og utlandet. Mange velger hvitvin til sommermaten, men en lett akevitt passer også godt sammen med ferske reker på skjæra, spekemat i hagen og saftige koteletter på grillen. Kryddersmaken i akevitten forsterker nemlig smaken i mye av den tradisjonelle sommermaten vår.

Skrelte sitroner for hånd
Jo lettere mat, jo lysere bør akevitten være. Derfor har Atlungstad Håndverksdestilleri nå utviklet en egen Sommer Aquavit. Akevitten er laget av sprit fra norske poteter og er smaksatt med dill og krondill fra Skjærgård gartneri i Vestfold. Skall fra 70 kg økologiske sitroner er også brukt til å gi akevitten lette og friske toner og behagelig ettersmak, og disse ble skrelt for hånd.

– Det var en krevende jobb å skrelle alle disse sitronene, forteller Romain Jourdan, daglig leder i Atlungstad Håndverksdestilleri AS.
– Men vi er jo et håndverksdestilleri, og tar ingen snarveier på bekostning av smaken. Vi ville bare bruke det gule i skallet, hvor man finner mest eteriske oljer som gir den gode smaken.

Lager cocktails med akevitt
Siden Atlungstad bare skulle bruke skallet, ga de resten av de økologiske sitronene til Svanen, så de kunne bruke sitronsaften i drinkene sine. Den fine cocktailbaren på Karl Johan er en av Oslos beste barer, ikke minst på grunn av sin gode cocktailmeny. Flere av disse har akevitt i seg, sier daglig leder og innehaver Yunus Yildiz.
– Mange er opptatt av kortreiste og lokale matvarer nå. Da er det jo gode grunner til å bruke akevitt, som også er lett å lage cocktails med. Jeg håper bare flere tør å bruke akevitt – særlig i stedet for gin, men noen av de lagrede akevittene kan fint erstatte whiskey og rom, sier Yunus.

Lag cocktails hjemme
– Personlig er jeg veldig glad i lette og friske akevitter. Disse selger vi mye av om sommeren, så akevitt er ikke bare interessant rundt jul, forteller Yunus videre.Svanen ble bedt om å komponere noen drinker som du lett kan lage hjemme, i båten eller på hytta. Her er oppskriftene.

Atlungstad Tonic
– Alle elsker jo gin tonic, men akevitt begynner å bli vanlig å bruke istedenfor gin. Denne akevitten har en frisk dill- og sitronaroma og er laget spesielt med tanke på å passe med tonic, sier Yunus.

Yunus Yildiz, daglig leder på cocktailbaren Svanen på Karl Johan i Oslo.

Ingredienser:
4 cl Atlungstad Sommer Aquavit
Tonic
Isbiter
Sitronskive

Slik gjør du:
Fyll opp et longdrink-glass med isbiter. Hell i Atlungstad Sommer Aquavit. Fyll opp med tonic og ha i en sitronskive.

Norwegian 75
– Norwegian 75 er en vri på den klassiske French 75-cocktailen, som opprinnelig er basert på gin, sier Yunus.

Ingredienser:
4 cl Atlungstad Sommer Aquavit
2-3 cl fersk sitronsaft
Sukkerlake
Champagne (eller musserende vin)

Slik gjør du:
Fyll akevitt, sitronsaft og sukker i shakeren og rist. Topp opp med champagne eller musserende vin.

Akevitt Sour

Ingredienser:
4 cl Atlungstad Sommer Aquavit
2,5 cl fersk sitronsaft
1,5 cl sukkerlake (blanding av 1/3 del vann og 2/3 del sukker)

Slik gjør du:
Hell ingrediensene i en shaker med isbiter og rist. Hell i et whiskyglass eller cocktailglass. Du kan eventuelt bruke en eggehvite eller kikertvann for å få et fint skum på toppen. Du kan også tilsette noen dråper angostura bitter for en mer kompleks smak.