Atlungstad Lasskjører Dram No. 13

Alkoholprosent:

37,5

Varenummer:

12530601

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Ja

Grossist / distributør:

Historisk akevitt videreføres selv om Rørosmartnan avlyses
Rørosmartnan skulle i 2021 arrangeres for 168. gang i februar, men arrangementet utsettes til 2022 fordi martnan vanskelig lar seg forene med rådende smitteverntiltak. Atlungstad Håndverksdestilleri og Hedemarken lasskjørerforening har likevel valgt å lansere Atlungstads Lasskjører Dram 2021, for 13. gang.

Atlungstad Brenneri var et historisk oppmøtested for lasskjørere fra Hedmarken før de kjørte videre mot Røros. Produkter som korn, erter og lin vokste godt på flatbygdene ved Mjøsa, mens de var mangelvare i fjellbygda Røros. Dette gjorde at bønder fra Hedemarken hver vinter spente hesten for sleden og dro til Rørosmarten med varer.

Hedemarken Lasskjørerforening har holdt liv i tradisjonen og har som formål å ivareta historien om lasskjøring fra Hedemarken med lokale landbruksprodukter, hester, kjøreredskaper, klær, mat, skysstasjoner og ferdselsårer. Og Lasskjørerdrammen var naturligvis med på lasset, både for hyggens skyld og for å varme kroppen under den kalde reisen mot Røros.

I år blir det dessverre ingen ferd mot Røros, men Atlungstad er stolt formidler av lasskjørertradisjonen og lanserer derfor likevel Atlungstads Lasskjører Dram 2021.

Lukt: Aroma av karve, anis, sitrus, fennikel og koriander.
Smak: Smak av karve, anis, sitrus, fennikel og koriander.

Om Rørosmartnan og lasskjørertradisjonen
Den lille byen på fjellet har til vanlig omtrent fem og et halvt tusen innbyggere, men i løpet av martnan er opptil 80 000 mennesker innom Bergstaden. 

Det er mange spesielle tradisjoner knyttet til Rørosmartnan og den sterke «forbondetradisjonen» er virkelig unik. Fra gammelt av var det først og fremst bønder fra Härjedalen og Dalarna i Sverige som stod for salg og bytte av varer mellom svenske bygder og Røros. Svenskene som kom kaltes «forbønder» fordi de kjørte «foror», eller lass, med hest og slede på vinterstid. En forbonde tok gjerne på seg frakt av både varer og folk. Denne typen trafikk tok først slutt da jernbanen og bilen tok over for hestene.

Tradisjonen holdes likevel ved like i våre dager og med hest og slede kommer lasskjørere fra Sverige, Østerdalen, Hedemarken, Gudbrandsdalen, Gauldal, Selbu og Tydal. De kjører i flere dager før de når martnan. I 2020 var det bortimot 80 hesteekvipasjer som kom til Rørosmartnan.