Strand Brænderi Rips Aquavit

Strand Brænderi Rips Aquavit (Aquavitae Ribes) er en norsk fatlagret akevitt som er tilsatt råsaft av rips. Kombinasjonen av akevittens karve-, krydder- og fattoner og ripsen sur-søte smak gir en akevitt som både egner seg ypperlig alene i et stort tumblerglass sammen med en stor isbit, som en Norsk Spritz sammen med den enkeltes favoritt-boblevann, og som en forfriskende knallrød Akevitt & Tonic.

Strand Brænderi Rips Aquavit har en dyp gyllen rødfarge og smaken er frisk og fruktig med lett preg av krydder og fattoner. Avslutningen er tørr. Lukten er krydret med innslag av røde bær og vanilje og det er tilsatt 11 gram sukker per liter. Ingrediensene er vann, rektifisert potetsprit, karvedestillat, råsaft av rips samt kaldpresset hibiskus-te. Akevitten er modnet på sherry- og bourbonfat og passer godt som aperitif med den isbit eller med tonic.

I Hammers ånd
Strand Brænderi Rips Aquavit slippes fredag 4. juli 2020 og er en helt ny akevittvariant for de som er glad i akevitt. Det er likevel ikke første gang rips benyttes i akevitt.

20. august 1776 ga Christopher Blix Hammer ut boken «Chymisk-Oeconomisk Afhandling om Norske Akeviter, Bær-Tinkturer og Bær-Safter». Hammer var en av opplysningstidens menn og var både «Kongelig Mayestæts Cancellie-Raad» og «General-Conducteur over Aggershuus Stift».

Utgangspunktet for boka var å gi den norske bonden mulighet til egenproduksjon av brennevin, et av datidens viktige næringsmidler. Hammer tok også for seg farging av akevitten, og skriver følgende: «Naar Bær-Saften eller Bær-Tinkturen paaslaaes Akeviten, må det fornødne fiinstøtte Canari-Sukker tilsættes for at betage Bæreenes Surlighed, til den blir efter Behag maadelig sød.» Blant mange andre bær, nevnes også rips: «Til Rødt, baade mørk og lyse rødt bruges: …rød Ribs-Saft, som gir en Rosenfarve.» Hammer beskriver videre hvordan en lager saft av bær og han mener at «Ribs-Saft kogt med og uden Sukker, bruges til Punch, og i Kjøkkenet til alle slags Viinsupper i stæden for Viin

Hagerips (Ribes rubrum)
Hagerips er en type bær som opprinnelig var viltvoksende, men det er de dyrkede ripsene som er best kjent. Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde som er mest vanlig i Norge. Som hagebær er ripsen et av de mest hardføre bærene i Norge, og sylting av rips har vært kjent helt siden 1600-tallet, og på 1700-tallet var buskene svært utbredt.

Rips inneholder en god del C-vitamin og mineraler, i tillegg til stoffet pektin som gjør at den egner seg til gelé og sylting. Den norske sesongen er fra juli – september.

Kilde: Wikipedia

Strand Brænderi Rips Aquavit
Vinmonopolnummer: 12000302, 42 volumprosent alkohol, 50 cl

Logg inn