I 2007 var det ikke så mange akevitter på markedet, og siden opphevingen av produksjonsmonopolet for brennevin sommeren 2005, var det heller ikke så mange blant de nye produsentene som fatmodnet akevittene. Dette ville to karer fra Stabekk i Bærum gjøre noe med. Akevitten kom på markedet, men ble etter hvert borte fra Vinmonopolets hyller – før den gjenoppsto i 2017.

Historien
Vinmonopolet og senere Arcus, hadde selvsagt fatlagret norsk akevitt etter gammel tradisjon, men den første akevitten av «nyere» dato som kunne skilte med fatmodning, skulle bli Nansen Aquavit. Denne ble produsert av Agder Brenneri for Eurowine – og med slippdato 3. november 2007. Akkurat i tide til å konkurrere om akevittelskernes gunst rundt julemiddagen.

Eurowine, med daglig leder Petter A. Wulff og merkeansvarlig Henrik Holst i spissen, slo skikkelig på stortromma med et førsteopplag på 30.000 flasker.

– Vi har arbeidet med varemerket Nansen Cognac siden 2001, men for at et produkt skal kunne kalles cognac må selvsagt produksjonen skje i Cognac i Frankrike. Et ønske om både å utvide sortimentet og styrke merkevaren Nansen, fikk oss til å se mot det mest rotnorske på drikkesiden, nemlig akevitt, kunne Henrik Holst den gang fortelle.

– Vi innledet derfor et samarbeid med Ole Puntervold og Agder Brenneri for et par år siden, og resultatet tappes på flaske om noen uker – etter nærmere ett års opphold på brukte sherryfat.


Karve fra Revetal
Den første utgaven av Nansen Aquavit hadde et tydelig karvepreg, og det ble brukt karve fra Revetal i Vestfold. I krydderdestillatet inngikk også fennikel, koriander, stjerneanis, anis, sitrus- og appelsinskall, einerbær, lakrisrot og en anelse paradiskorn. Sammen med norsk potetsprit ga dette en akevitt med lys gyllen farge og en behagelig frisk aroma av karve, sitrus, anis og noe vanilje. Det ble benyttet både eldre og yngre fat i modningsprosessen, noe som ga en moden og rund ettersmak.

– For å få den ønskede karakteren på sluttproduktet, har vi benyttet både 15 år gamle fat og fat som har vært brukt til sherrymodning i rundt tre år, kunne Henrik Holst fortelle den gang.
Ut fra kravet om fatmodning, ble resultatet at Agder Brenneri kjøpte inn 34 eikefat. I ordren var det spesifisert «freshly emptied», det vil si fat som hadde mye sherry-rester. Den første utgaven hadde et alkoholinnhold på 41,5 volumprosent.

Både Amundsen og Nansen
Men likevel: Hvorfor Nansen – særlig når det hele egentlig startet med cognac? I 1893 seilte polarskuta «Fram» fra Vardø. Kursen ble lagt sør for Novaja Zemlja og videre langs nordkysten av Sibir. På 133° 37′ grader øst frøs «Fram» fast i isen og begynte på den tre år lange ferden over Polhavet. Kaptein Otto Sverdrup er kjent for de fleste, men «Fram» hadde også en førstemaskinist. Han het Anton Amundsen (1853-1909) og var en av forfedrene til Henrik Holst.

I 2008 kom Nansen Aquavit 1888 – fortsatt med Agder Brenneri som produsent. Akevitten hadde en dyp gyllen farge og tiltalende dufter av sitrus, karve, pepper, anis og treverk. Den var kraftig og smaksrik med god fylde og lang varm ettersmak. Akevitten passet til pinnekjøtt og røkt lammelår, samt ridderost og port salut. Alkoholinnholdet var 41,5 volumprosent

Nansen Aquavit gjenoppstår
I 2016 bestemte man seg for å børste støv av produktet, og høsten 2017 ble Nansen Aquavit relansert. Bak denne utgaven sto OSS Craft Distillery i Bergen, og en hadde også byttet grossist fra Eurowine til Engelstad Spirits. De to selskapene er for øvrig under samme «paraply»; Solera Norge.

– Vi fikk med oss den prisbelønnede destillatøren Stig Bareksten for å gjenskape en akevitt med et luksuriøst uttrykk og en særegen stil, forteller Brand manager Kristian Utama i Engelstad Spirits.

– Nansen Aquavit er fortsatt fatlagret i over 12 måneder på first fill Oloroso sherryfat. Den gamle resepten ble funnet fram og akevitten er derfor tett opp til den opprinnelige med kompleks smak med innslag av norsk fjellkvann, karve, anis og appelsinmarmelade, forteller Utama.

Brand manager Kristian Utama i Engelstad Spirits.


– Den har ellers en lang krydret ettersmak, med duft av vanilje, toffee, tørket frukt, sitrusoljer, karve, fennikel og anis. Dette gir en harmonisk og balansert akevitt med en mørk gyllen farge.

Potetspriten er aromatisert gjennom tradisjonelle metoder som maserasjon og uttrekk, som vil si at krydderdestillatet er destillert sammen med potetspriten for å få en fyldigere smaksprofil.

Grossisten
Grossisten bak Nansen Aquavit, Einar A. Engelstad AS, har en historie som daterer seg tilbake til 1924. Fra import av ananas og kosteskaft, ble importen dreid mot vin og brennevin i 1960. I dag importerer og selger firmaet over fire millioner liter årlig. Engelstad Spirits markedsfører også Kurt Nilsens Juleaquavit. Selskapet er i dag en del av Solera Beverage Group.