Kunstflaska kommer tilbake

I Vinmonopolets septemberslipp 2023, lanserer Ystad børst og brennevin Ystad Jubileum Aquavit. Denne akevitten markerer at det er 25 år siden Ystad’s Aquavit for Norwegian Salmon første gang stod i Vinmonopolets hyller, i januar 1998. Jubileumsakevitten er en nummerert serie eksklusive flasker, håndlaget av en mester i faget.

Opprinnelsen
Den gangen i forrige millennium, var det Arvid Ystad som kjempet seg inn på Vinmonopolet. Han mente at norske akevitter var for kraftige, så han laget en mildere variant. Slik ble Ystad’s Aquavit for Norwegian Salmon til, som en av de første norske akevittene i moderne tid som ikke var produsert av Arcus.
Dette er et kvart århundre siden. I tiden som er gått, er forskjellige andre akevitter kommet og forsvunnet igjen, men Ystad-akevitten holder stand og har passert de første 25. Nå markeres jubileet med en helt spesiell flaske: Et håndlaget lite kunstverk med en innvendig laksefigur som er laget av en ungarsk glasskunstner.

Ystad Jubileum Aquavit med «innebygget» glasslaks.

− Vi gleder oss veldig til å tilby denne flasken, sier Ingri Ystad Haakonsen, som driver Ystad børst og brennevin sammen med sin bror Hallvard.

− Det er en så vakker flaske, et ordentlig smykke på middagsbordet! I denne omgang er opplaget imidlertid ikke så stort. Vi har produsert bare 500 flasker. De kommer i en nummerert serie, så vi tror dette også kan bli attraktivt som et samlerobjekt, men først og fremst er det altså en vakker flaske.

Hele Ystad-familien: Ystad Jubileum Aquavit (med glasslaks), Ystad Aquavit, Hallvard Ystad og Ingri Ystad Haakonsen.

Klimasmart gjensyn
Flere vil nok gjenkjenne kunstflasken som snart når Vinmonopolets hyller.

− Det stemmer at denne flasken har vært i produksjon tidligere, og glassfiguren inni er den samme, sier Ystad Haakonsen.

− Den var i salg i en lengre periode for cirka ti år siden. Den lille glasslaksen er laget for hånd i Ungarn, og hver flaske får sin egen lille laks festet på innsiden av flaskeveggen. Alt arbeid med dette gjøres manuelt.

Flasken er likevel ikke akkurat slik den var for ti år siden. Da den nye generasjonen Ystad overtok produksjonen i 2018, ville de ikke lenger ha engelsk navn på akevitten, og de har også byttet etiketten.
For ti år siden ble kunstflasken dessuten levert i en glanset gaveeske. I år har Ystad børst og brennevin forsøkt å være mer miljøvennlig. Den nye flasken − glassfiguren iberegnet − veier bare 257 gram, og faller derfor inn i Vinmonopolets kategori for klimasmart emballasje.

− Dette er 2023, så tjukk papp med glanset foliering var ikke aktuelt. I tillegg har vi en flaske som bare veier 257 gram! Den føles veldig lett. Så i år forsøker vi med mindre emballasje, forteller Ystad Haakonsen.

Etikett med «makeover»
Det er billedkunstneren Thomas Tveter som har laget etikettene til Ystad-flaskene. Til jubileumsvarianten er utgangspunktet det samme som ellers: Vannspeil med sprellende laks. Men siden jubileumsflasken har sin egen tredimensjonale laks på innsiden, er vannspeilet tomt på etiketten.

Samtidig som det tomme vannspeilet gjør sin entré på jubileumsflasken, har den «ordinære» Ystad-akevitten også fått fornyet etikett.

− Det er strengt tatt den samme etiketten som før, sier Ingri Ystad Haakonsen, men vi har gitt den en «makeover». Den tidligere utgaven hadde gjennomsiktige bokstaver, og de ble av og til litt vanskelige å lese når det ikke kom lys gjennom flasken bakfra. Nå har bokstavene fått gullfarge i stedet. Vi er veldig glade for samarbeidet med Tveter. Han er en mester i komposisjon og han er drivende god til å mane frem stemninger. På Ystad-etikettene har han virkelig truffet blink, der har vi fått det kunstneriske anslaget vi ønsket. Det er også Thomas Tveter som har gjort den nødvendige justeringen med gullfarge.

Les mer her