Et mystisk fat
Fra tid til annen dukker det opp et fat eller to utenom det vanlige når produsentene bestiller brukte sherryfat for å modne akevitt. Tidvis er dette «svovelfat», fat som inneholder så mye svovelrester at de må avhendes. Andre ganger dukker det opp fat som en ikke helt vet historien til, men som har et potensiale. Dette skjedde i Vestby.
Vi snakker om et fat av europeisk eik som ble bestilt fra en leverandør i Spania. Dette var midt i koronaepidemien, så en måtte bestille fat uten å kunne dra til Spania for å plukke ut fat selv. Da det dukket opp hos MEIR Distillery i Vestby utenfor Oslo, oppdaget Ivan Abrahamsen og Rune Laugen at dette ikke var et helt vanlig fat.
– For å ta vare på brukte fat, kan bøkkerne enten ta vare på hele fatet som da må selges ganske kjapt slik at det ikke tørker inn, eller de kan la det «falle i staver», det vi si demontere fatet og lagre fatstavene i påvente av kunder, for så å sette sammen fatene igjen. Da benyttes staver fra forskjellige fat. Vi bestilte en del såkalt Seasoned Cask og halvparten så mange fat brukt til modning av sherry. Det mystiske fatet vi snakker om, skulle etter planen ha kommet rett fra produksjon av Oloroso sherry, men lukten var helt annerledes. Det luktet slett ikke vondt, så vi bestemte oss for å fylle fatet med akevitt, forteller Ivan Abrahamsen.
Skottland?
Hos MEIR Distillery tas det ut fatprøver etter en fastsatt plan. Da prøven fra fat 54 ble testet, var det atskillig mer Skottland enn Jerez i både lukt og smak. Med andre ord; det var tydelig at fatet hadde vært en snartur innom modning av whisky før det nådde Vestby.
– Har dere snakket med leverandøren i Spania om dette?
– Nei, vi syntes at fatet var så spennende at vi droppet å klage på «feilleveranse», sier Rune Laugen, som antar at fatet er satt sammen av staver der en del av disse kommer fra et whiskyfat.
Whiskylagret akevitt
Rune Laugen har også eksperimentert med lagring av akevitt på whiskyfat tidligere.
– Strand Brænderi Opp I Røyk Aquavit ble lansert i 2018 og var modnet på fat som tidligere hadde vært brukt til Islay-whisky, men den gangen var alt planlagt, ler Laugen.
Også Oslo Håndverksdestilleri har fatmodnet akevitt på whiskyfat, og i 2021 ble Oslo Håndverksdestilleri Akevitt Teeling Whisky lansert.

Samlerobjekt
Etter rundt to og et halvt år på fat, er resultatet av den whiskymodnete akevitten fra fat nummer 54 blitt til MEIR Mystery Cask 54 som lanseres i Vinmonopolslippet onsdag 6. september 2023. Opplaget er på 1200 flasker med «gullvoks» på korken. Innimellom flaskene har MEIR lurt inn noen flasker som avviker fra normalen.
– For å gjøre det hele litt mer «mystisk», har vi brukt rød voks på noen få flasker. Det er tre flasker i den første pallen, og totalt blir det seks til åtte flasker med rød voks. Det er også verdt å merke seg at alle flaskene er nummererte og at også flaske nummer én befinner seg i den første pallen med flasker som nå er på vei til Vinmonopolet, avslutter Ivan Abrahamsen.