Alkoholprosent:
38
Varenummer:
11306002
Flaskestr.:
Fatmodnet:
Ja
Grossist / distributør:
Produsent:
Ystad Aquavit ble første gang produsert i 1997 og kom i Vinmonopolets hyller i 1998 under navnet Ystad’s Aquavit for Norwegian Salmon. Oppskriften den gang ble spesialutviklet for at akevitten skulle passe til fisk – og opprinnelig var det helt spesifikt til norsk laks. For å få til dette, engasjerte Ystad mesterkokkene Underthun, Hellstrøm og Brimi som smakspanel. Akevitten passet ikke bare til laks. Den kunne også nytes alene, som aperitiff eller som en dram.
Veien fram til Vinmonopolets hyller var den gangen ikke helt rett fram. I 1997 hadde Arcus statlig pålagt produksjonsmonopol og andre nordmenn som ønsket å lage brennevin på legalt vis, måtte dra utenlands. Så også med Arvid Ystad. Produksjonen foregikk i flere land – først i Finland, så i Tyskland og Heinz Eggert. I tillegg måtte Ystad trekke Vinmonopolet inn for ESA-domstolen for å få plass til akevitten i hyllene. Etter at tilvirkingsmonopolet falt i 2005 ble akevitten produsert hos Agder Brenneri.
Akevitten var så ute av produksjon i perioden 2014 til 2019, men er nå tilbake i Vinmonopolets bestillingsutvalg under navnet Ystad Aquavit. I dag er det familiebedriften AS Ystad børst og brennevin med søsknene Ingri Ystad Haakonsen og Hallvard Ystad i spissen, som produserer akevitten. Selve produksjonen foregår på Inderøy Brenneri som ligger bare en liten kjøretur fra Ystad-gården på Røra i Trøndelag.
Oppskriften er noe justert siden 2014 og karve- og alkoholsmaken er tonet noe ned slik at akevitten ikke skal bli for kraftig og ta luven av maten – som ifølge produsenten gjerne kan være basert på svin, lam eller sau. Ingredienser som stjerneanis og svarthyllblomst tilfører akevitten friskhet.
Akevitten passer også til sjokolade, og Pascal Konditori har laget konfekt der Ystad Aquavit er en av ingrediensene.
Ystad Aquavit fikk for øvrig Bronsemedalje i IWSC i 2020.
Lukt: Karve, stjerneanis og hint av hylleblomst.
Smak: Avstemt med innslag av karve, hylleblomst og stjerneanis.