Den femte i rekken fra Marthe

Antallet juleakevitter stiger hvert år, og både små og store produsenter ønsker å glede det norske folk med godsaker til julematen. Tirsdag 14. november 2023 var det Marthe Bøhn sin tur med Gullmunn Juleakevitt 2023 – produsert for Gullmunn Spritfabrik av Oslo Håndverksdestilleri, der Marthe Bøhn selv har stått for krydderdestillasjon og fatmodning.

Planen var 5000 flasker (noe som står på etiktten), men et fat «ga seg», slik at resultatet ble 4000 flasker gylne dråper. Gullmunn Juleakevitt 2023 er basert på norske urter og vekster som kamilleblomst, lyngblomst, borremynte, ryllik, mjødurt og prikkperikum (johannesurt) samt løvetann. Karve er selvsagt hovedkrydder, og destillatøren har også tatt med «julekrydder» som stjerneanis, kanel, muskatnøtt samt pepper. Hvert krydder er destillert hver for seg for så å bli satt sammen til det Marthe Bøhn kaller kvintessensen av norsk natur.

Akevitten er ellers uten tilsetningsstoffer som farge (karamell) eller sukker. Dette gir i utgangspunktet en relativt tørr akevitt, men alkoholsødmen kombinert med modningen på 21 måneder i romfat fra Trinidad, gir likevel akevitten et søtt anstrøk sammen med det florale.

Alkoholstyrken er på 38 volumprosent, noe som også gjør at de som er i ferd med å finne veien inn i akevittens verden, kan finne et godt «startpunkt» i denne akevitten.

Les historien om damen fra Nes på Romerike som tok dagbrev i destillasjon her.

Bilder: Kristin Jøtun/www.kristinsBeste.no