Ystad gjenoppliver kunstflaska

I 2023 kommer A. Ystads akevitt igjen til å bli tilgjengelig som kunstferdig gaveflaske med glasslaks inni. Akevittflaska med glassfiguren gikk ut av produksjon for rundt ti år siden, men i anledning Ystad-akevittens 25-års jubileum i 2023, ønsker produsenten Ystad børst og brennevin å bokstavelig talt blåse nytt liv i kunstflaska.

– Flaska var håndlaget av en ungarsk glasskunstner, og stod i hyllene på Vinmonopolet i en dypblå gaveeske. Den var stjernen blant Ystad-flaskene, og er i dag en hovedmotivasjon for oss, sier Hallvard Ystad som eier firmaet sammen med søsteren Ingri Ystad Haakonsen.

Glassarbeideren Tàmas hos Uni-G i Ungarn, lager glasslaksen som skal monteres inne i Ystad-flaska.

– Vi har lenge ønsket å få produsert kunstflaska på nytt, og for å markere Ystad-akevittens første 25 år, håper vi å få det til. Firmaet Uni-G som produserer flaska, ligger nord-øst i Ungarn, i et område som tydelig har fått merke Europas kriser. Det føles derfor også riktig å bidra til økonomien i et område som har fått kjenne flyktningkrisen på kroppen, sier Ingri Ystad Haakonsen.

Skjær i sjøen
– De som arbeider i glassverkstedet hos Uni-G har et eget håndlag med glasslaksen, så vi får flasker av ypperste kvalitet. Om alt går etter planen, skal kunstflaska være i produksjon igjen i løpet av første halvår 2023, sier Hallvard Ystad.
Men det er flere skjær i sjøen.
− For eksempel går valutakursene opp og ned som en jojo. Den ene uka kan prosjektet gå i null, den neste er den et tapsprosjekt større enn hele Ystad børst og brennevins årsbudsjett. Vi krysser fingrene og håper at prosjektet skal være levedyktig. Og tror uansett at det skal bli godt å få flaska i salg igjen, sier han.

Søsknene Hallvard Ystad og Ingri Ystad Haakonsen på årets akevittfestival på Gjøvik. Den gamle kunstflaska sees til venstre for laksebitene på disken.

Folkefinansiering
For å følge progresjonen i prosjektet, kan en legge igjen en slant og en epostadresse på Bidra-aksjonen ved å klikke seg inn på http://fnd.uz/kunstflaska De som er med blir holdt oppdatert på fremdriften i prosjektet, og får også beskjed før alle andre om når flaskene kommer til landet og når de blir å få tak i.

Se mer om flaskeprosjektet her.
Publisert i