Steinar vant tidenes første NM i akevittcocktail

Flammekastere, røykmaskiner og egenkomponert musikk. Du tror kanskje vi har vært på sirkus, men nei – 1. oktober var vi med på tidenes første NM i akevittcocktail arrangert av Norsk Bartender Forening.

14 deltakere var påmeldt, og bredden var stor. Her var det drinker med alt fra krekling til bananlikør. Kriteriet var at drinken måtte inneholde en av Anoras akevitter, og bartenderne hadde valgt alt fra Simers Taffel til Løiten Tur Aquavit.

Deltakerne ble målt på fagkunnskap, idé og historie, men det var selvfølgelig drinkens smak og utseende som veide tyngst. Og kreativiteten var stor når det kom til presentasjon: Her var drinkene pyntet med tørket multe, glassene var satt inn med røyk fra brent stjerneanis og drinkmiksingen ble akkompagnert av egenkomponert musikk.

Både spenningen og nivået var høyt, og etter flere timer med miksing, «drinktalk» og smaking ble Steinar Jensen og hans cocktail Republikken kåret til vinner av årets NM. Steinar brukte også sin egen akevittlåt for å gi cocktailen og gjestene en god atmosfære. Den kan du høre på Spotify ved å klikke på denne lenken: https://open.spotify.com/track/7AxutS1aQDiY48XIVdFxDB?si=1a917ef8457f470c

Pallen i årets NM i akevittcocktail:

  1. Steinar Jensen med «Republikken»
  2. Stian Wehus med «Smashing Pumpkin»
  3. Haakon Selmer-Olsen med «Eplebørst»
Stian Wehus (bildet til venstre) og Steinar Jensen i aksjon på Gjøvik. Foto: Jøstad.

Oppskrift på «Republikken»
4 cl Bergens Aquavit 1818
3 cl sitronjuice
2 cl rosmarin & timian-cordial
3 cl ananasjuice
1 stk pasjonsfrukt
Serveres i et nedkjølt cocktailglass
Garnityr: To rosmarinblader

Oppskrift på «Smashing Pumpkin»
4 cl Gammel Opland Aquavit
1 ss gulrot- og gresskarpuré*
3 cl friskpresset sitronjuice
2 cl akevittsirup**
1 eggehvite
6 cl Fever Tree Mediterranean Tonic
Garnityr: 3 stk. ristede gresskarkjerner

Metode:
Ha alle ingrediensene bortsett fra tonic i en shaker, tilsett gjerne en stålfjær for å piske opp eggehviten. Rist hardt uten is. Ta ut stålfjæren og tilsett is. Rist igjen. Sil over i et avkjølt highball-glass. La skummet sette seg, cirka 40-50 sekunder. Hell tonic midt i drinken slik at skummet reiser seg. Ha på garnityren og server.

*Gulrot- og gresskarpuré
300 gram Hokkaido-gresskar uten skall i terninger
300 ml gulrotjuice
1/2 ts salt
Kok gresskar-terningene i cirka 4 minutter. Sil av vannet og ha over på stekebrett med bakepapir. Sett i ovnen på 225 grader i cirka 7-9 minutter, til gresskaret får litt farge. Ha alle ingrediensene i en blender og blend til puré. Bruk eventuelt stavmikser. Avkjøl før bruk.

**Akevitt-sirup
200 ml vann
300 ml sukker
10 gram karve
6 nellikspiker
4 gram allehånde
5 gram korianderfrø
5 gram lakrisrot
1/2 vanlig rød chili i biter
Ha alle krydderne i en kjele. Sett på høy varme, og røst krydderne lett. Tilsett vann og sukker. Kok opp under omrøring. Når sukkeret er løst opp og blandingen har fått et lett oppkok, sil av. Avkjøl før bruk.

Haakon Selmer-Olsen preparer cocktailen «Eplebørst». Foto: Elisabeth Gjestland.

Oppskrift på «Eplebørst»
4 cl Julestemning akevitt
6 cl Eplemost fra Svinesundhagen (lokal leverandør), varminfusert med kanelbark, stjerneanis og bourbonvaniljestang.
Steames varmt. Toppes med epleskum laget av 20 cl puré fra Granny Smith-epler, 10 cl eplemost og ¼ barskje med sitronsyre i spumaflaske med N2O. Serveres i Pacto Navio-glass med eplesirkel fra Granny Smith hvor kanten er dandert med demerarasukker og kanel.