Makroner med sjokoladeganache og juleakevitt

Del to av «nødhjelp i kakeboksen før jul» inneholder også akevitt. Makroner med sjokoladeganache og juleakevitt bør være en sikker vinner til julekaffen.

Ingredienser:
100 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis
40 g eggehvite
100 g sukker
25 g vann
40 g eggehvite

Slik gjør du:
Som du ser så er det to ganger eggehvite, og det er ikke feil. Det aller første du gjør er å blande sammen mandelmel og melis og så sikte det over i en annen bolle. Vurder å ta ut store klumper.

Bland inn 40 g eggehvite og rør med en slikkepott til du får en klissete masse. Sett til side. Ta frem en liten kjele og tilsett sukker og vann. Kok opp og la koke til sukkerlaken måler 118 grader (bruk mat-termometer).

Pisk resten av eggehvitene, 40 gram, i en ren kjøkkenmaskinbolle med ballongvisp. Eggehviten skal bli skummete og litt stiv. Hell den varme, 118 graders, sukkerlaken ned i eggehvitene i en tynn stråle mens maskinen går på lav/medium hastighet. Når all laken er tilsatt setter du hastigheten opp til høy. Pisk i cirka 7 minutter.

Du har nå laget det som heter en italiensk marengs – og denne skal være stiv, hvit og blank. Rør inn 1/3 av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som flyter litt utover. Når du holder slikkepotten opp skal røren falle forsiktig ned igjen med noen mellomrom, da er røren klar. Jo mer du rører, jo tynnere blir røren.

Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt runde makroner på et stekebrett som enten er dekket med silikonmatte eller bakepapir. Dunk under stekebrettet noen ganger for å fjerne luftbobler. La makronene tørke til de får en tørr hinne på toppen. Det tar alt fra 40 til 75 minutter. Stek makronene på 150 grader i cirka 13-14 minutter. Avkjøl helt før du tar dem av matten.

Sjokoladeganache og juleakevitt
100 g hakket mørk kokesjokolade
1 dl kremfløte
2-3 ss Gilde Juleaquavit
1 ts smør
En liten klype salt

Slik gjør du:
Varm opp kremfløten til kokepunktet. Trekk kjelen av platen og tilsett akevitten. Hell den varme fløten over hakket sjokolade og la stå i 2 minutter før du rører. Ha i smør og salt og bland godt. La det stivne enten på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet til du får en fast ganache som kan sprøytes mellom to makronskall.

Oppskriften er laget av Ida Gran-Jansen og ble presentert på presselanseringen av Gilde Juleaquavit i 2015. Gran-Jansen vant Hele Norge baker i 2013. Hun driver i dag bloggen https://idagranjansen.com/