Også akevittnyheter i januar

Selv om en skulle tro at de siste månedene i 2022 hadde tømt et hvert idélager hos produsentene, dukket det også opp noen nyheter og «justeringer» i januar 2023. For den som prøver å få med seg samtlige akevittnyheter, var januarslippet overkommelig for lommeboken. Her kommer det vi har snappet opp i alfabetisk rekkefølge:

Anora (Arcus):
Norsk akevitt for enhver anledning er en eske med fire 5cl akevittflasker. Akevittene er gode, gamle travere; Simers Taffel, Gammel Opland, Løiten Linie og Gilde Non Plus Ultra. Det nye er sammensetningen av akevittyper slik at de skal passe i kategoriene Aperitiff, Middag og Avec – og ideen med det hele er opplæring slik at akevittelskeren kjapt kan finne fram til hvilke akevitter som kan brukes i hver kategori samtidig som at en ikke trenger å kjøpe en helflaske av hver akevitt.

Bak prosjektet finner vi også Hansi Tryggvason, styremedlem i Norske Akevitters Venner, og grafiker June Grodatter Tryggvason. Dette er ekteparet som sammen med Norske Akevitters Venner også har utviklet det første profesjonelle smakshjulet for akevitt sammen med et tilhørende smaksark.
Norske Akevitters venner har ingen kommersielle interesser i den nye esken fra Anora, og ønsket er at flere produsenter «hiver seg på» for å lage akevittesker som viser spennvidden til norsk akevitt – gjerne over lesten Aperitiff, Middag og Avec.

Den andre nyheten fra Gjelleråsen utenfor Oslo er at Løiten Solvegg Aquavit nå kommer i 20 cl flaske.

Atlungstad Håndverksdestilleri:
Atlungstad Lasskjørerdram No. 15 2023 er ny av året og vi antar at i alle fall flaske nummer 1 (og sikkert mange flere) blir med hesteekvipasjen som går fra Hedemarken til Rørosmarten.
Hortens Aquavit kommer nå i ny flaske, det vil siden nye standardflasken Atlungstad Håndverksdestilleri har tatt i bruk.

Brennevinsgrova:
Brennevinsgrova har fått flyttet sin Brennevinsgrova Fatmodnet norsk akevitt over på Bestillingsutvalget, og akevitten blir da forhåpentligvis enda lettere tilgjengelig da det ser ut som om det har vært tomt for den i butikkene en stund.

Wettre Bryggeri og Destilleri:
Wettre Bryggeri og Destilleri har nå fått sin Wettre Aquavit 2022 inn på Bestillingsutvalget.