Norges første akevitt med Spesialitet-merke

Foto: Oi! Trøndersk Mat og Drikke/Wil Lee-Wright

Den Gyldne Aquavit fra Inderøy Destilleri/Berg Gård er den første akevitten som kun er basert på norske råvarer – og karven er produsert på egen gård.
Svein Berfjord som driver Berg Gård sammen med kona Kirsti Farbu, tappet den første akevitten i 2015, og nå har Den Gyldne Aquavit sluppet gjennom nåløyet hos Matmerk som forvalter Spesialitet-merket. Akevitten fikk Spesialitet-merket under Trøndersk Matfestival i starten av august 2019. Nina Sundqvist, adm. dir. i matmerk, og Lars Ole Ørjasæter, daglig leder i Norske Akevitters Venner, sto for utdelingen.


Fra venstre: Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk, Ida Stuberg, ordfører i Inderøy kommune og styreleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Svein Berfjord, Berg Gård og Inderøy Destilleri, og Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. (Foto: LO Ørjasæter)

Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokale maten og drikken. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.
Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:

  • Basert på de beste norske råvarer
    Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter
    Laget av dyktige mathåndverkere
    Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å vurdere produkter som har søkt om å få merket.
            Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerk har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge. Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Kun norske råvarer
– Det er utrolig stas å bli tildelt Spesialitet-merket. Det viser at vi er på rett vei etter flere års hardt arbeid. Det er viktig for oss å bruke lokale råvarer der alt fra karve til krydder og honning enten kommer fra egen gård eller fra en av nabogårdene, sier Svein Berfjord.
            Det han ikke dyrker selv, finnes langs grøftekanter og i utmark langs Den Gyldne Omvei: Mjødurt, kvann, løvetann og granskudd. Mer lokalt og kortreist kan det ikke bli.
            Inderøy Destilleri vant for øvrig en sølvmedalje på International Wine & Spirit Competition (IWSC) i London for kort tid siden, forteller en stolt Svein Berfjord.

Matmerks Spesialitet-jury: Den Gyldne Aquavit er et produkt i særklasse.
Svein Berfjord med Den Gyldne Aquavit, Spesialitet-merket og sølvmedaljen fra International Wine & Spirit Competition (IWSC). (Foto: LO Ørjasæter)
Logg inn