Nok en Morsavandring

Et par uker etter 17. mai, går det hvert år nok et staselig tog gjennom Moss, dog hårfint mindre enn det på grunnlovsdagen. Venneforeningen Morsa 1833 relanserte i 2000 den tradisjonsrike Gernerske Morsa Aquavit med røtter i brennerihovedstaden Moss på tidlig 1800-tall. Akevitten var basert på gamle oppskriftsbøker og finjustert at «gudfar» Halvor Heuch til en særdeles mer velsmakende drikk enn det man nok opplevde i 1833.

Litt etter relanseringen startet de årlige Morsavandringene, alltid den første helgen i juni. Et godt valg, siden bare èn av vandringene har gått i (små)regn. Man samles på et sentralt/historisk sted i byen – i år Nesparken ved Vansjø. Der serveres det – selvsagt – Morsa-drammer, en liten matbit og Mosseøl. Mosseølets venner er samarbeidende forening i forbindelse med Morsavandringen.

Ved innspurten møtes man av ølvogna tilhørende Mosseølets venner for en siste tørsteslukker.

Fra start marsjeres/vandres det via tre til fire stoppesteder hvor det serveres Morsa og/eller øl – eller faktisk bare vann. I tillegg får deltagerne et lite kåseri med tilknytning til stedet man stopper på – det vil si totalt cirka 100 kåserier så langt i historien. Normalt varer disse i rundt fem minutter, men rekorden er på 45 minutter (!). Foredragsholderen fikk for øvrig ingen premie for rekorden. I tillegg fylles vandringene av hornorkester, sangkor, muntre historier og kanskje en liten vals.

Mange tar vandringen som et lite vorspiel til en hyggelig lørdagskveld på Moss’ mange og hyggelige utesteder.

Lørdag 3. juni 2023 kl. 15:00 starter Morsavandring nr. 20 – fra et per i dag, ukjent sted i Moss.

Tekst/foto: Kjøgemester og tidligere President i Morsa 1833, Jørn Ramberg