Nytt destilleri i Lågendalen

Selskapet ble etablert i 2019 og rett etter påske ble en pot still fra Arnold Holstein montert i Sandsvær sør for Kongsberg. Selskapet heter Silver Distillery og planen er å produsere akevitt, gin og whisky. Det første produktet, en gin, kommer i Vinmonopolets hyller før jul 2022.

Bak selskapet står Jon Arne Reitan og Kristian Stensvold med sistnevnte som daglig leder. De to er gamle venner, og etter flere år i tenkeboksen ble destilleriet en realitet etter at Magne Tangen, Kjersti Gravningen og Halfdan Lie Svalheim ble med i prosjektet. De to sistnevnte produserer malt i stor skala på en låve i Efteløt, og der var det også plass til å etablere destilleri.

Fest på destilleriet: Kristian Stensvold (t.v.) og Jon Arne Reitan er det siste tilskuddet blant norske destillerier med Silver Distillery.

Starter med gin; så akevitt
Det første produktet, en gin, ventes på markedet før jul i 2022. Ginen vil inneholde lokale råvarer som einebær, blåbær og tyttebær samt appelsinskall. Akevitt er også på trappene, men for å kunne kalle produktet for Norsk Akevitt må en som kjent fatmodne brennevinet i minst seks måneder. Derfor sikter destilleriet seg inn på 2024 og Kongsbergs 400-årsjubileum når det gjelder akevitt.

– Vi har ellers en avtale om å overta produksjonen av Kongsbergakevitten og presentere en jubileumsutgave innen 2024, forteller initiativtakerne til Laagendalsposten.

Mer lokalt
Vannet som skal brukes i jubileumsakevitten vil komme fra Kongens dam på Knutefjellet, og karven plukker de i området rundt destilleriet. Planen er ellers å lagre både akevitt og når den tid kommer – whisky – i sølvgruvene. Det som ikke lagres der, vil få plass i den gamle møkkakjelleren der det nå er innredet fatlager.

Den gamle møkkakjelleren i Efteløt er transformert til fatlager.

En ekstra pot still
Pot stillen som kom på plass i vår, er på 350 liter.
– Dette er for stort volum når en skal leke seg med destillater og finne nye smaker, forteller Jon Arne Reitan.
En pot still på 50 liter er derfor bestilt, og i august vil det være klart for test av alt som gror i Lågendalen – urter, bær og annet som kan gi smak til akevitt og gin.

Kilder: Intervju samt oppslag i Laagendalsposten. Alle foto: Silver Distillery.