Lokalakevitter på matfestival

Horten Matfestival ble arrangert første gang i 2016 (med et koronaavbrekk i 2020), og årets festival som gikk av stabelen 11.-13. august 2023, sto ikke tilbake for de forrige. Festivalen holder til på verftsområdet på Karljohansvern i Horten, nærmere bestemt i kulturkvartalet og i Artilleriverkstedet.

På festivalen kunne deltakerne nyte mye god mat, god drikke, kanskje et foredrag eller to – og samtidig få med seg musikk fra flere scener. I Artilleriverkstedet hadde flere bryggerier satt opp kjøleskap og tappetårn. Her traff vi blant andre Wettre Bryggeri som for anledningen kun satset på øl. Med andre ord: Produktene fra Wettre Small Batch Craft Distillery var lagt igjen hjemme.

Akevitt på plenen
I et inngjerdet område bak Artilleriverkstedet (og med en ubåt som nærmeste nabo…) var det satt av plass til brennevin og andre nytelsesmidler – det vil si en butikk som selger cigarer. Mens de store akevittprodusentene glimret med sitt fravær, var det små og delvis lokale, som sto for informasjon og smaksprøver.

Den mest lokale var Aasgaard Gilde, en forening som har som mål å skape positive aktiviteter i Åsgårdstrand, og hittil er en million av foreningens overskudd tilbakeført til lokale aktiviteter. Foreningen feirer i år ti år, og idéen til en egen akevitt kom under en pinnekjøttmiddag i 2013 der Terje Simonsen og Helge Rognes deltok. Resultatet var at Aasgaard Strandakevitt så dagens lys i 2015 – en akevitt som ble vinner av Norske Akevitters Venners sommerakevittest i 2022.

Siden har det blitt et par juleakevitter, i 2019 og 2021. Akevittene har også fått følge av en bitter som heter Aasgaard Recepten, samt eget øl, egen strandvin og egne strandbobler.

I år var det første gang representanter for Fjellvitt, regionen til Norske Akevitters Venner i Numedal, stilte på festival for å promotere sine egne akevitter. Fjellvitt Akevitt ble lansert første gang 13. november 2009 under den lokale Fjellmatfestivalen på Dagalifjell. Siden har akevitten også fått selskap av Fjellvitt Hardangervidda Akevitt. Den så dagens lys i 2019.

Den tredje akevittutstilleren var Nesodden Akevittens Venner (også en region i Norske Akevitters Venner) med sin Nesodden Premium Aquavit som kom i Vinmonopolets hyller 8. mai 2015. Siden har det blitt et par juleakevitter og en Single Cask Aquavit. Gjengen fra Nesodden må ansees å være garvet i festivalsammenheng da de også har promotert akevittene sine både på Norsk Akevittfestival på Gjøvik og på Sørlandet Brennevinfestival i Grimstad.