Familien Lysholm var velstående handelsmenn i Trondheim, og de første kom fra Flensburg på 1600-tallet. Den mest kjente i familien er nok uten tvil Jørgen Bernhoft Lysholm som i 1821 etablerte Jørgen B. Lysholm Brænderi og Destillasjonsfabriker, og det var dette som ble feiret i Palmehaven på Hotel Britannia i Trondheim, torsdag 9. september 2021. Vertskap for feiringen var Norske Akevitters Venner – region Nidaros, i samarbeid med Anora (tidl. Arcus).

Det var akevittambassadør Atle Minothi som ønsket velkommen til feiringen, og her sto det ikke på noe – verken mat eller drikke. Kjøkkenet hadde virkelig lagt seg i selen, og menyen falt i smak hos gjestene. Drikken til maten var selvfølgelig øl og akevitt. Øl var selvfølgelig fra byens eget bryggeri E.C. Dahls og akevittene var fra Anoras Lysholkolleksjon; Lysholm No. 52, Lysholm Markens Grøde Aquavit, Lysholm Linie, Lysholm Linie Double Cask Sherry/Port og Lysholm 200 år Jubileumsaquavit.

Menyen: Det sto ikke på verken mat eller drikke i Palmehaven på Britannia Hotel da etableringen av Jørgen B. Lysholm Brænderi og Destillasjonsfabriker i 1821 ble feiret.

Historien
Jørgen Bernhoft Lysholms far, Nicolay Lysholm, var stadthauptmann og justisråd. Sammen med sin bror Johan Mølmann, etablerte han et såpekokeri på eiendommen Lysholmsminde (Devlehavn) på Fagerheim på Ladehalvøya. Interessen for kjemisk-industriell produksjon smittet over på sønnen Jørgen Bernhoft, og han utdannet seg etter hvert innen kjemisk teknologi i Berlin. Vel hjemme igjen etablerte han Jørgen B. Lysholm Brænderi og Destillasjonsfabriker – ett av de mest moderne brenneriene på den tiden.

Lysholms brenneri i Olav Tryggvasonsgate 26, cirka 1880.
Lysholms brenneri ble etter hvert flyttet til Olav Tryggvasonsgate 26 i Trondheim. Bildet er fra cirka 1880.

Med kvalitetsgaranti
Som antakelig den første i Norge, skaffet selskapet seg det en i dag ville kalle et analysesertifikat i 1881. Sertifikatet gikk god for kvaliteten – noe som viser at selskapet var ledende innen sin kategori i minst 60 år. I sertifikatet kunne en lese følgende:

En for tidlig død
Jørgen B. Lysholm var trolig den første i Trondheim som ble fotografert. I 1843 er han og hustru Hedevig Brøcher Lysholm portrettert sammen med sine barn Nicolay Lysholm og Martha Angell Lysholm.Lysholm var på denne tiden plaget av gikt og sår på en fot. Han reiste på kuropphold til Wiesbaden i Tyskland, men døde i Frankfurt på hjemveien, bare 47 år gammel.

Familen Lysholm fotografert i 1843, ikke lenge før Jørgen B. Lysholm døde.

Linjeakevitt
Denne varianten av fatmodning er fortsatt i bruk i våre dager – noe utlendinger har vanskelig for å tro («Det kan da umulig være regn regningssvarende å sende fat med brennevin jorden rundt på et skip i fire måneder…»). Til enhver tid er flere hundre fat på en verdensomseiling der Linjen (Ekvator) passeres to ganger.

I forbindelse med feiringen av Lysholms etablering innen brennevinsproduksjon, er det også laget en eksklusiv akevitt i et opplag på 10.000 flasker; Lysholm 200 år Jubileumsaquavit. Akevitten er produsert etter originalresepten fra Trondheim. Åtte års fatmodning gir tydelig smak av tørket frukt og karamell, med en lang ettersmak av stjerneanis – ett av krydderne som er karakteristiske – også for de opprinnelige Lysholm-akevittene.

Eksklusiv akevitt med åtte års lagring.