Gammel Opland jubilerer

Det er som starten på et eventyr, og kanskje er det akkurat det det er også.
Det hele begynte på Gjøvik, men Gammel Opland Aquavit ble først til da brenneriet etablerte sin egen destillasjon på Vaterland i Oslo. Det skjedde i 1872. Siden den gang har akevitten gått sin seiersgang og blitt en av klassikerne, en elsket akevitt som forbindes med høytider og tradisjon, men som også er blitt en erfaren cocktailingrediens i verdens hippe barer. En akevitt som stadig vinner nye venner, ikke bare her hjemme, men også som eksportartikkel til fjerne kontinenter.

Jeg ringer til Atle Minothi hos Anora for å høre mer om jubilanten, og hvordan 150-åringen skal markeres. Minothi husker du som tidligere president i Norske Akevitters Venner og deretter som akevittens ambassadør hos Arcus.

Nå er Arcus blitt til Anora, men produksjonen foregår fremdeles på Gjelleråsen og Atle er stadig på post.

Jubileumsakevitt
– Holmen Brænderis Destillation, den senere Oplandske Spritfabrik, ble etablert 13. juli 1872, men siden den datoen er midt i fellesferien markerer vi jubileet på Gjøvik med et lukket arrangement den 11. juni. Til jubileet har vi også tappet en eksklusiv akevitt fra utvalgte Oloroso- og Pedro Ximénez-sherryfat som har vært lagret i minst ti år. Vi har døpt den Opland Jubileum og den lange modningen har gitt den en helt spesielt rik og utviklet smak. Også emballasjen vi har valgt på denne akevitten skiller seg fra den flasken du kjenner.

I september lanserer vi dessuten ytterligere en akevitt, Bøkkerens reserve. Den vil komme i et begrenset opplag. Mer sier jeg ikke …

Flaggskipet
– Det er all grunn til å feire, for Gammel Opland er ikke bare en klassiker blant norske akevitter, men også et av Anoras flaggskip. Krydderblandingen (karve, fennikel, anis, koriander og paradiskorn), samt og modningen på eikefat gjør den både etterspurt og verdsatt. Gammel Opland er en juvel i akevittkronen.

Ingen nevnt, ingen glemt
– Hvem som utviklet resepten? Jeg nikker i telefonen.
– Det vet vi ikke. Til denne resepten knytter det seg ikke noe navn vi kjenner. Vi vet ikke hvordan resepten ble til. Det kan ha vært én mann, selvfølgelig, men vi liker å tenke oss at den er et uttrykk for felleskapet som de mange gårdene og potetleverandørene rundt Gjøvik representerte. Akevitt er jo summen av glede i fellesskap.

Siste spørsmål
Jeg smetter inn mitt siste spørsmål om Gammel Opland og årets akevittfestival på Gjøvik.
– Å jada, svarer han.
– Det vil bli flere aktiviteter som vil markere jubileet.

Tekst: Sjur Harby/foto: Lars Ole Ørjasæter