Lyng Premium Botanical Aquavit

Lyng Norwegian Botanical Gin har fått en akevitt-søster – i samme elegante stil med nyperoser, mandarin og ekte vaniljestang. Nykommeren fra Det Norske Brenneri er en myk akevitt som passer like godt i rosehagen eller på bryggekanten, som foran peisen med en god bok.
Dette er en balansert akevitt med friskhet fra sitrusfrukter, dybde fra grønne planter og toppnoter fra blomster. Med grønne kardemommefrø og selvtørkede appelsinskall, får akevitten en liten bit av varmen fra vinteren også. Med andre ord en helårsakevitt som egner seg godt i klassiske cocktails, men også alene som aperitiff.

Lukt: Floral med mild karve, ekte vaniljestang, nyperoser og fersk mandarin. En fin balanse mellom sitronskall og bakverk.
Smak: Hint av aprikos og blomster. Lang, delikat avslutning mot lakrisrot og mynte.

En kjellermesters betroelser
– Ti av de tretten krydderne i Lyng Premium Botanical Aquavit deler den med Lyng Norwegian Botanical Gin, og selvfølgelig er røsslyng en av disse, forteller kjellermester Jon Bertelsen som sammen med datteren Madelaine har satt sammen den nye akevitten.
– Eksotiske innslag i form av flere sitrustyper danner det myke sløret søm omgir den milde karven og den søte lakrisen. Ekte vanilje, nype og melasse er sjelden benyttet som akevittkrydder, men i Lyng Premium Botanical Aquavit utgjør disse tre vekstene en viktig del av smaken.
Stilmessig faller Lyng inn under den løse kategorien «taffelakevitt», som egentlig ikke forteller noe mer at akevitten er blank eller lys og at den er karvedrevet –i motsetning til typiske sommerakevitter som gjerne har dill som hovedkrydder. Lyng Premium Botanical Aquavit er i så måte en slank, myk og elegant variant, med et noe mer dempet karvepreg enn det som er typisk for taffelakevitter generelt.
– Akevitten passer til flere retter: Fårikål, svinenakke eller fete nakkekoteletter er åpenbare matvalg, men det er også utallige andre retter som hever smaken sammen med en frisk akevitt som «rydder opp» i ganen, sier Bertelsen.
– Et rekesmørbrød eller salater til grillmat? Som oftest vil vi her anbefale en sommerlig dillakevitt, men Lyng Premium Botanical Aquavit fungerer utmerket dersom en vil bytte ut dillkarakteren med et mildt karvepreg, sier akevittduoen fra Grimstad.