Catharina Lysholm i ny drakt

Akevitten Fru Catharina Lysholm er en hyllest til en av de aller første forretningskvinnene i Norge. Nå har fruen fått en ny drakt, designet av det norske klesmerket byTiMo. Vi har tidligere trodd at Catharina Meinche Lysholm var Linjeakevittens mor, men det stemmer nok ikke helt. Derimot gjorde hun seg bemerket på mange andre områder. Historien om entreprenøren og den svært dyktige forretningskvinnen Catharina Lysholm startet i 1772, da hun ble enke. Sammen med broren Henrik Meincke og kjøpmann Peder Falck grunnla hun Trondhjems Skibsværft i Trondheim i 1779. Som medeier i verftet og eier av flere skip, skilte hun seg kraftig ut fra andre privilegerte kvinner på den tiden, med en jobb utenfor hjemmet.
Som en hyllest til Catharina Meinche Lysholm, som med rette kan sies å ha vært en pionér i sin levetid, lanserte Anora (tidl. Arcus) akevitten Fru Catharina Lysholm i 2001.

Originalmaleri av Catharina Meinche Lysholm. Reprofoto: Heidi Garberg, Garberg Foto/Copyright: Norske Akevitters Venner.

– Fru Catharina Lysholm Aquavit hedrer en sterk, innflytelsesrik kvinne, som har vært med på å bane vei for andre kvinnelige entreprenører i Norge. Det er lett å glemme historien og alle de som gikk først, så derfor er det ekstra gledelig at byTiMo, som selv ble startet av en kvinnelig entreprenør, har designet mønsteret på kjolen på den nye etiketten til Fru Catharina Lysholm. Vi håper det nye designet vil bidra til at nye generasjoner får øynene opp for Fru Catharina Lysholm, sier Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.
Fru Catharina Lysholm er en favoritt blant dem som foretrekker en litt mildere variant og mer sødmefull smak enn tradisjonell akevitt. Fru Catharina Lysholm har en gylden farge og en harmonisk duft av krydder som karve, anis og vanilje, og passer spesielt godt til lette kjøttretter eller smaksrike vegetarretter.

Et felleskap av sterke kvinner
Mønsteret på kjolen til Fru Catharina Lysholm, på flasken, er designet av Tine Mollatt, som er gründeren og designeren bak det kjente norske klesmerket byTiMo. Til vanlig designer Mollatt klær som passer til kvinner som er opptatt bærekraft, kvalitet og design. Det er første gang byTiMo gjør et samarbeid som dette, men de myke blomstermønstrene som byTiMo er så kjent for, går igjen i designet på flasken og vil trolig være gjenkjennelig for byTiMo sine følgere.
Catharina Lysholm var selv opptatt av blomster og hagestell, og tilbrakte mye tid på gården Havstein, som hun kjøpte rett etter hennes manns død i 1772. Inspirert av vakre anlegg i Nederland og Frankrike, anla hun et stort parkanlegg med symmetriske hager, alléer, hekker og drivhus, som en av de første i Norge.
– Catharina Lysholm var en fascinerende kvinne, forut for sin tid. Vi har jobbet med å lage et uttrykk som skal inspirere og vekke nysgjerrighet blant dagens kvinner – både rundt akevitt, men også for å bli bedre kjent med en betydningsfull norsk kvinnelig entreprenør, sier Tine Mollatt, eier, gründer og designeren bak byTiMo.