Fra akevitt til håndsprit

Daglig leder Fabian Widmer forteller at en ikke bruker potetsprit i produksjonen av håndsprit.

K.G. Puntervold AS i Grimstad har på rekordtid kastet seg rundt for å kunne produsere desinfeksjonsmiddel til sykehus og dagligvare i Norge.

– Etter mange henvendelser og et enormt behov, har vi de siste dagene jobbet døgnet rundt for å få alle ingredienser og offentlige godkjennelsene på plass. I løpet av helgen er vi i gang og kan forsyne både lokalmarkedet og deler av NorgesGruppen, sier daglig leder Fabian Widmer.

Daglig leder Fabian Widmer hos K.G. Puntervold AS i Grimstad, forteller at en ikke bruker potetsprit i produksjonen av håndsprit.

– Vi er eid av Det Norske Brenneri, og våre mest kjente produkter er Arvesølvet akevitt og Harahorn gin. Nå vil vi gjerne ta i et tak i den vanskelige situasjonen landet vårt står i og vi legger om produksjonenslik at vi kan dele ut desinfeksjonsmiddel gratis til den lokale helsetjenesten og sykehus så langt opplaget rekker.

– Vi er også svært glade for avtalen med NorgesGruppen, som gjør at vi har unngått permitteringer på fabrikken i Grimstad. Etterspørselen har vært så stor at vi faktisk har leid inn ekstra bemanning, og vi har også flere engrosselskap som ønsker leveringer, forteller Widmer.

Norsk Håndsprit

– Vi tapper på flasker fra 50 ml til 1 liter, og vi har kalt produktet «Norsk Håndsprit». Vi håper også at vi snart får tak i enda flere flasker å tappe på. Det er skrikende mangel i hele Europa på ulike råvarer, men vi har vært heldige så langt. Dersom noen har tips eller sitter på et lager med runde småflasker fra 50 ml og opp til en halvliter, er det bare å ta kontakt med K.G. Puntervold i Grimstad. Såpe og vann er viktig, men også håndsprit for å desinfisere. Nå håper vi bare at vårt lille bidrag vil kunne være med å begrense spredningen av korona-viruset, avslutter Widmer.

Først ute

Arcus på Gjelleråsen utenfor Oslo, startet produksjonen både av håndsprit og desinfeksjonsmiddel for overflatevask allerede for vel en uke siden.

De nye produktene fra Gjelleråsen vil ikke være at «fatmodnet kvalitet».

– Vi produserer på 25-literskanner, forteller ansvarlig konserndirektør Erik Bern til NTB. Produksjonen er manuell og vil ventelig komme opp i 15.000 til 20.000 liter.

            De første kundene var 110-sentralen i Oslo samt lokale helseforetak.

Også produksjon i Oslo

Oslo Håndverksdestilleri som holder til ved Alnaelva er også i startgropa for å produsere håndsprit. Daglig leder Espen Tollefsen kan fortelle at tillatelsen nå er på plass, og da er veien til produkt relativt kort.

Snart er det mulig å desinfisere med lokale produkter fra Oslo.

– Vi bør kunne produsere fra 3.000 til 5.000 liter i døgnet – litt avhengig av emballasjen som velges, forteller Tollefsen.

Logg inn