Fårikålens dag

Fårikålens dag er alltid siste torsdag i september. Nitimens lyttere stemte i 1972 over Norges nasjonalrett og fårikålen vant. Vel førti år senere utfordret daværende Landbruks- og matminister igjen det norske folk: Hva er Norges nasjonalrett? Noen tenkte kanskje at svaret ble Grandiosa eller taco, men folkemeningen (og smaken) var uforandret. Svaret ble nok en gang fårikål – til hverdags og til fest.

Enkelt å lage
Du trenger fårikålkjøtt, hodekål,hvetemel, pepper og vann.
Skjær kjøttet og  kålen i passende biter. Legg så lagvis i gryten med et dryss nykvernet pepper og litt hvetemel mellom lagene. Avslutt med å helle på vann – så mye at det ikke koker tørt – og koketiden er fra to til tre timer. «Alle» vet at fårikålen smaker best dag to. Start derfor prosessen dagen før du skal servere fårikål. Da er det bare å varme opp gryta i passe tid før servering.

Passende drikke
Noen sverger til champagne til all mat, men her er det øl og akevitt som gjør susen. Surøl er litt spesielt, men her kan det fungere. Også øltyper som pale ale og IPA kan smake godt til nasjonalretten. Eller hva med sider? På akevittfronten er det mye å velge mellom; Norsk Fårikål Akevitt, Gilde Smaladram, Gilde Fjøllmat  – eller akkurat den akevitten du mener egner seg best.

Logg inn