Hellstrøm Aquavit

Da Hellstrøm Aquavit kom på markedet i 2012 solgte den seg inn i basisutvalget i løpet av bare noen få måneder. Og etterspørselen har ikke blitt mindre med årene – i dag er akevitten tilgjengelig i nesten 250 ulike Vinmonopol-utsalg over hele landet.

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt, var for å sette større fokus på norske råvarer og mat- og drikketradisjoner, samt det var viktig for ham å lage et ekte tradisjonelt produkt av norske råvarer med godt håndverk og fokus på kvalitet. I likhet med ham selv har akevitten en sterk personlighet, samtidig som den er like elegant og forseggjort som rettene han tryller frem på kjøkkenet.

Hellstrøm Aquavit passer også utmerket til fårikål.

Flasken har et moderne og innovativt uttrykk, og stikker seg tydelig ut i polhyllene. Den oppfattes som maskulin og solid, samtidig som den er velutformet og vakker. Flasken har for øvrig falt i særdeles god smak hos det norske designmiljøet, og har blant annet vunnet en gullmedalje i designkonkurransen Visuelt. Her ble den omtalt som et «ærlig og usminket stykke arbeid med gjennomarbeidede detaljer og referanser til kokkekunst». Hos denne akevitten er det råvarene, innholdet og smaken som teller, og designet viser tydelig at det er kvaliteten på produktet som står i sentrum.

Fremstilling

Fremstillingen gjøres hos Det Norske Brenneri i Grimstad, og akevitten er laget av norske poteter som moses, gjæres og destilleres til en nøytral råsprit. Denne rektifiseres og blandes med et krydderdestillat basert på Hellstrøms egenutviklede krydderblanding bestående av blant annet karve, anis, stjerneanis, sitrus, appelsin, fennikel, koriander, einebær og paradiskorn, som er maserert i noen dager med sprit og vann på pot stills. Til slutt modnes akevitten på 500 liter store oloroso-fat med ulik alder, noe som gir den en rundere og mer kompleks smak.

Smaksnotater

Fargen er gyllen og Hellstrøm Aquavit har en ren, mild og delikat duft med karve, søt lakris, fennikel, tørket sitrusskall, oloroso, tre og sjø med florale og urtepregede toner, samt innslag av nellik, vanilje og lær. Smaken er frisk, fruktig og aromatisk med en myk, kremete og rund munnfølelse, harmonisk og integrert alkohol og en rik, kompleks og fyldig aroma av moden sitrusfrukt, anis, havsalt og tørr sherry som munner ut i en lang, elegant og konsentrert ettersmak med toner av karve og sitrus.

Hellstrøm Aquavit passer til sommermat som grillet sjøkreps, stekt makrell med remulade og barbecuemarinerte spareribs, eller koldtbord med retter som røkelaks med dill, syltede grønnsaker, rødbetsalat, rugbrød og alle typer marinert sild. Den er også nydelig til norsk tradisjonsmat som fenalår, fårikål, rakfisk og smalahove – samt til oster som munster og comté, og julemat som lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt.

Hellstrøm Aquavit anbefales servert kjøleskapskald i små tulipanformede glass, hvor temperaturen stiger fort og dermed raskt gjør akevitten perfekt temperert.

Hellstrøms høst

4 cl Hellstrøm Aquavit
0,5 cl Islay Whiskey
4 cl Alde Eplemost
2 cl sukkerlake
1 cl sitronjuice
1 timiankvist

Hellstrøms høst.

Hellstrøm Aquavit – Pris: 400 – Bestillingsutvalget, vinmonopolnr: 9957701

Logg inn