Eske Bille-prisen til Gotmar Rustad

Onsdag 10.april ble Eske Bille-prisen for første gang delt ut i staselige omgivelser på Bergenhus festning. Vinneren av prisen er Gotmar Rustad.

Directionen for Bergens Aquavitens Fremme

Eske Bille-prisen er innstiftet av Directionen for Bergens Aquavitens Fremme og vil bli delt hvert år og siste gang i 2031 – på femhundreårsdagen for Eske Billes brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros.

Jury for prisen er Norske Akevitters Venner, som sammen med kommandanten på Bergenhus festning og Arcus vil ta over stafettpinnen fra Directionen og dele ut prisen i årene som kommer.

Eske Bille tolket av Trygve Fett

Eske Bille

Adelsmannen Eske Bille var i årene før reformasjonen (1537) den danske kongens mann i Norge og hadde sitt sete på Bergenhus festning. Takket være gode arkiver kan man i dag lese seg tilbake til denne svært spennende tiden i norsk historie som også inkluderer den etterhvert så kjente akevittpassiaren fra 1531.

Finner du spor av akevitt her?
Foto: Riksarkivet

Hvorfor Eske Bille bestemte seg for å sende flasken med akevitt til erkebiskopen i Trondheim vet vi ikke sikkert. Men i disse små pennestrøkene finner vi i alle fall røttene til vår snart 500-år lange akevitt-tradisjon.

Gotmar Rustad

Den velfortjente vinneren av prisen er æresmedlem i Norske Akevitters Venner, Gotmar Rustad.

Aller mest er han kjent gjennom sin forestilling «en Akevisitt» som han pr i dag har fremført over 3200 ganger. Selve forestillingen har blitt vist 6200 ganger. Det betyr at hele 150.000 skuelystne har blitt utsatt for akevittkunnskap – en innsats som har satt store spor etter seg i kampen for å fremme livets vann.

Men mye vil som kjent ha mer, og han har ingen planer om å slutte før absolutt alle nordmenn har sett stykket – og kunnskapsministeren har satt det på lærerplanen til alle landets skoler.

Fra venstre: Atle Minothi, President i Norske Akevitters Venner, prisvinner Gotmar Rustad, Egil Ertresvaag, President i Norske Akevitters Venner region Hordaland og Gulen og Åsmund Andersen, Kommandant på Bergenhus festning

Rustad driver også en utstrakt foredragsaktivitet med akevitten i sentrum, og har besøkt alle landets fylker unntatt Finnmark – som snarest må sende bud til Løiten.

Om vinneren uttaler juryen: Med humor som våpen og akevitt som ammunisjon erobrer han kongeriket – og selvsagt også juryen.

På veiene av Norske Akevitters Venner oppfordrer jeg alle akevitt-interesserte å ta en skål for Gotmar og hans utrettelige arbeid i akevittens tjeneste. Og når passer vel bedre å gjøre dette enn nettopp på lørdag 13. april – akevittens dag.


Logg inn