En «hybrid» kolonne

Visste du at Asker kommune har to destillerier? Vi har vært på besøk hos det ene (og besøk nummer to kommer snart på en nettside nær deg…).

I 1957 eller der omkring var Hans Ellef Wettre senior med på å lempe husdyrgjødsel ut fra møkkakjelleren under fjøset på Søndre Vettre. Det var slutt på husdyrproduksjonen og fjøs og møkkakjeller skulle ryddes. Vi hopper noen tiår fram i tid, og i dag er møkkakjelleren vasket og malt og i lokalene finner du Kråka Pub.

Kråka Pub er åpen hver fredag.

I etasjen over er det også mulighet for sammenkomster – gjerne over et glass lokalbrygget øl. Ja, for i 2015 ble det installert et bryggverk på Vettre. Kjøpt fra Kina – med kapasitet på 1.200 liter.
Hans Ellef Wettre junior forteller at det var på håret at utstyret ikke ble sittende fast i døråpningen, men bryggverket kom på plass, den lokale puben Kråka ble etablert og Askers første bryggeri var en realitet.

En kråke og et destilleri
Hvorfor navnet Kråka på puben? Er det noen kobling til Moss her, mon tro? Nei, Søndre Vettre eier også 8/12 av Kråkholmen som ligger rett ved gården. Derav navnet på puben, og kråka er også med som symbol både på øletiketter og brennevinsflasker.

Kråka og akevitten.

Sommeren 2021 gikk Wettre Bryggeri, med støtte fra Asker kommune, til innkjøp av en destillasjonskolonne. De sjekket litt rundt, og var også i kontakt med bryggverkprodusenten i Kina. Det viste seg at det kinesiske selskapet ikke bare produserte bryggverk. De hadde også destillasjonskolonner som kunne monteres rett på kokekaret i bryggverket – noe som må kunne kalles en meget «hybrid» variant.

Destillasjonskolonnen på toppen av kokekaret på bryggverket.

Kolonne med utstyr ble bestilt og «vipps» var destilleriet på plass – også med kapasitet på 1.200 liter.

Small Batch Craft Distillery
Wettre Bryggeri fikk nå avdelingen Wettre Small Batch Craft Distillery, og det er Hans Ellef Wettre junior, bryggerisjef Marius Hansen samt Boye Bruvold som står for den daglige driften både av bryggeri og destilleri.

Det første brennevinsproduktet, en gin, kom på Vinmonopolet i januar 2022. Den første akevitten er nå rett rundt hjørnet og kommer i et spesialslipp på Vinmonopolet 7. des 2022.

Se video fra destilleriet her.