Edel kokkekunst med akevitt som ingrediens

Norske råvarer sto i sentrum da våre beste kokker samlet seg til landets vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Årets kokk. I år spilte også nasjonalbrennevinet akevitt en helt essensiell rolle.

Akevitt er en norsk kulturskatt, slik whisky er for Skottland, cognac er i Frankrike, og sake er i Japan. Konkurransen Årets kokk er ansett som landets mest anerkjente konkurranse i kokkekunst, og en av de mest krevende kvalifiseringskonkurransene til Bocuse d’Or i verden. 18. september 2023 ble Norges beste innen kokkekunst kåret – i årets vertsby Stavanger.

Akevitt som viktig ingrediens
I år var det assisterende kjøkkensjef på Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, Håvard Werkland fra Kyrksæterøra, som stakk av med seieren under utdelingen, og han blir dermed også Norges kandidat til Bocuse d’Or Europe 2024. Aleksander Løkkeberg Vartdal fra Oslo ble nest best, mens Aron Espeland fra Bryne, kom på tredjeplass. Som de andre finalistene i årets konkurranse, lagde Werkland retten sin med akevitt som garnityr, og han valgte Gammel Opland Edel på grunn av akevittens dybde, sødme og kryddersmak.

– Norsk akevitt er en viktig del av norsk kulturarv, og brennevinet har hatt en fantastisk reise fra den spede begynnelse i Bergen på 1500-tallet til den nå er sterkt etterspurt og hyllet av de hippeste bartenderne i New York og Tokyo. Gjennom samarbeidet med Bocuse d’Or og Stiftelsen Norsk Gastronomi ønsker vi å utvide og stadfeste akevittens relevans for nye generasjoner, og vise verden nye bruksområder gjennom det ypperste av norsk gastronomi, forteller Atle Minothi, akevittambassadør i Anora.

Ulike egenskaper
Finalistene i Årets kokk 2023 var Håkon Solbakk, Aron Espeland, Håvard Werkland, Aleksander Løkkeberg Vartdal og Runa Kvendseth. Gjennom utforskning av noen av de ypperste akevittene Norge har å by på, og som alle har forskjellige egenskaper, falt valget på Gilde Non Plus Ultra for Solbakk og Gammel Opland Edel Madeira for Werkland, Vartdal og Kvendseth, mens Espeland valgte Løiten Linie Aquavit.

Werkland valgte å komplettere sin jus flambée saus til sin fatrett med Opland Edel Madeira, og forteller at lagringen på Madeirafat får frem en vidunderlig dybde og sødme som han ikke fant i noen av de andre akevittene han testet. Kvendseth gikk også for det varme, krydrede preget til Opland Edel, som kompletterte hennes burgunderkål fra Lier, med saltbakt rødbete og karamellisert høyrygg. Espeland valgte Løiten Linie Aquavit på grunn av det elegante karvepreget, som var med å gi prikken over i-en til hans burgunderkål med rødbeter og solbær.

Solbakk komponerte en rett med storfekjøtt, og valgte sin personlige favorittakevitt, Gilde Non Plus Ultra, som en del av sausen. Dette er en akevitt med karakter som ikke overdøves av de andre smakene i retten. Vartdal var den tredje som valgte Opland Edel, denne akevittens dybde og kompleksitet harmonerte godt til hans blanquette, fransk kalvegryte, også tilsatt rømme og estragon.

– Det har vært veldig inspirerende å se Norges beste kokker tolke akevitten, for selv om den er åpenbar til tradisjonsmaten, finnes det så mange flere arenaer der den glitrer. Vi er veldig takknemlige og stolte over at dette stjernelaget er med på å løfte akevitten inn på gourmetkjøkkenet. Dette vil garantert inspirere mange flere, enten det er profesjonelle kokker eller hobbykokken hjemme, avslutter Minothi.