– Nordmenn drikker altfor lite akevitt til sjømat, sier master blender Stig Bareksten i OSS Craft Distillery i et intervju i Bergensavisen.

Stig Bareksten, master blender i Oss Craft Distillery.

– I alle år har jeg sagt at akevitt passer best til innlandsfisk og sjømat, sier Stig Bareksten – og legger til at det fortsatt er altfor mange nordmenn som gjemmer akevitten i et skap i påvente av julekvelden. Han viser til Sverige og Danmark der svenskene serverer akevitt til «kräftskivan» – det vil si krepsefesten som gjerne arrangeres i august, og danskene som ikke kan nyte et sildesmørbrød uten en god akevitt som tilbehør.

Kreps og akevitt? Helt supert!

Hvorfor passer akevitt og sjømat så godt sammen? Ikke minst på grunn av aromabildet. I akevitt er det mange aromaer som dill, karve, sitrus og anis, og dette er dufter og smaker som passer til sjømaten.

Bareksten drikker akevitt til all sjømat, også østers, men her må han innrømme at han helst velger gin – med akevitten som en god nummer to.

Sildesmørbrød og akevitt: En sikker vinner.

Velg derfor akevitt til sjømaten. En pekepinn på akevittutvalget får du ved å søke på «sommer» eller «dill» her – og i tillegg finnes det strandakevitt, midtsommerakevitt, klar akevitt og… Du finner uansett en du liker – og bytt gjerne ut øl med lettøl.

Overskudd
Dagens Næringsliv (DN) kan for øvrig melde at OSS Craft Distillery i 2020 gikk med overskudd og økte omsetningen med 40 prosent. I forbindelse med pandemien kastet også OSS Craft Distillery seg rundt og endret produksjonen fra drikkevarer til håndsprit – der omsetningen rundet 10 millioner på seks uker.

Kilder: Bergensavisen og Dagens Næringsliv