Aasgaard Strandakevitt

Alkoholprosent:

40

Varenummer:

2268802

Flaskestr.:

Fatmodnet:

Ja

Grossist / distributør:

Produsent:

Aasgard Strandakevitt

Det gikk på selvfølelsen løs. Både Tønsberg og Horten hadde egen akevitt. Men Åsgårdstrand? Fra 8. mai 2015 er Aasgaard Strandakevitt å finne i Vinmonopolets hyller, og 5. juni lanseres akevitten i Munch-parken.

Ideen ble unnfanget under kameratgjengens pinnekjøttmiddag. I 2013 var beslutningen et faktum. Det måtte bli en egen akevitt fra Åsgårdstrand, den gamle utførselhavnen med det spesielle lyset som en gang trakk malere som Edvard Munch, Christian Krogh og Hans Heyerdahl hit.

Aasgaard Gilde
De, det vil i praksis si Aasgaard Gilde eller enda mer i praksis, Helge Rognes, Terje Simonsen, Tom Brunstad og Øivind Ramde, gikk i samarbeid med Det Norske Brenneri i Grimstad om produksjon av en egen akevitt. I slutten av januar i år var det klart for den avsluttende prøvesmakingen. Over hundre entusiaster meldte seg på og bidro til resultatet.
Stig Bareksten fra Det Norske Brenneri skal ha vært imponert over entusiasmen som ble lagt for dagen. Deltakerne kunne velge mellom tre varianter. Vinnersmaken stakk avgårde med over halvparten av stemmene og blir en akevitt som passer til både sjømat og kjøtt. Dessuten er fargen, eller kanskje vi heller skal si lyset i den, et poeng.
Til avisen Gjengangeren uttaler Terje Simonsen at: «Med det fantastiske lyset her som er fanget i akevitten, har vi laget en drikk som mange vil misunne oss.»

Pors
Basis for smaken er pors, en buskaktig plante som trives best ved tjern og på andre våte steder. Foruten akevitt, har den tradisjonelt vært benyttet i øl, men også til å fordrive lopper og annet uttøy. Derfor hender det at porsen også kalles «lusgress».