Fredag 24. september 2021 ble det nye nettstedet for norske oster, www.ostelandet.no, lansert. Lanseringen fant sted på Oslos eget ysteri, Winther Ysteri som ligger på Aker Brygge.

Initiativtaker til det nye nettstedet er Hanen, næringsorganisasjonen for bygdeturisme, gardsmat, innlandsfiske og innlandsbåter. Daglig leder i Hanen, Bernt Bucher Johannessen, fortalte at vi i dag har 82 store og små ysterier i Norge som produserer hele 339 forskjellige oster – og samtlige er omtalt på den nye nettsiden.

Bernt Bucher Johannessen og Siri Winther
Bernt Bucher Johannessen (t.v.) fra Hanen og Siri Helen Winther, innehaver av Winther Ysteri på Aker Brygge i Oslo, fortalte om den nye nettportalen og om norske oster.

www.ostelandet.no har kommet i stand i nært samarbeid med Norsk Gardsost, flere dagligvarekjeder, Innovasjon Norge og andre.

Ved lanseringen av nettstedet ble det selvsagt servert norske oster og god drikke. Ost passer fortreffelig sammen med både øl, akevitt, sider og eplemost, og på lanseringsdagen var det sider og eplemost fra Hardangergutane som hadde funnet veien til glassene.

Ostebrett.

Ost og akevitt
Sammen med organisasjonen Hanen har vi nå ryddet ostebordet. Stangselleri, druer og paprika er borte og inn kommer akevitten. Her trenger vi din hjelp til å finne de beste akevittene som passer til ost. På side 9 i AquaVIT 3/2021 finner du en liste over norske oster som alle er å finne i en velassortert ostedisk (f.eks. på Meny eller Coop Mega). Du trenger ikke å kjøpe alle ostene, men test kombinasjonene og send resultatet til post@norsk-akevitt.org 

Bernts utvalgte oster
• Blåmugg:
Råblå fra Grindal Ysteri
Kraftkar fra Tingvollost
• Hvitmugg:
Bæråscammen Camembert fra Strandli gård
Thorbjørnrud Brilliant Brie fra Thorbjørnrud Ysteri
• Rødkitt:
Raudberg fra Himmelspannet
Holtefjell XO fra Eiker Gårdsysteri
Chevre/Geitost:
Norsk Chevre Original Haukeli/TINE
Kubbost fra Rueslåtten
• Tradisjonsost:
Gamalost frå Vik Meieri/TINE
Pultost/Skjørost (flere leverandører)
• Brunost:
Huldreost fra Avdem Gardsysteri
Heidalsost Formost fra Heidal ysteri
• Fastoster (Gauda/Emmentaler):
Fanaost fra Ostegården
Rabagast fra Synnøve Finden