To spreke nyheter fra vital 175-åring

Etter en meget vellykket lansering av Strand Brænderi Smør Aquavit kommer endelig et nytt parti til norske akevittentusiaster. Tidligere i sommer feiret Strand Brænderi sitt 175 års jubileum ved å lansere en eksklusivjubileumsvariant

  1. juli ble det lansert en spennende drikkenyhet med særdeles lange tradisjoner. For i anledning Strand Brænderi sitt 175-års jubileum produserte de en meget eksklusiv akevitt.

Slikt er på ingen måte gjort i en håndvending.

– Produktet ble lagt på sherry-fat for hele 12 år siden, nettopp for å sikre ferdigstillelse i tide til markeringen, sier Geir Karlsen, Markedssjef i Strand Unikorn AS.

Og det har blitt et produkt fullt av gode smaker og dufter. Duften av jubileums-akevitten beskrives som meget kompleks og søt, med innslag av karve og sitrus. Smaken er elegant og kompleks, også her med et fint krydderpreg av karve og sitrus.

 «Alle» vil ha smør

Alt blir bedre med smør. Det hevder i alle fall Strand Brænderi. Det ser også ut til at kundene er enige. Etterspørselen etter Smør Aquavit har nemlig vært så stor at det nå produseres en ny batch med den utradisjonelle, men særdeles populære akevitten.

Smør Aquavit er en blanding av akevitt modnet i tre og seks år på henholdsvis sherry- og rødvinsfat. Selve produksjonsmetoden er litt uvanlig,

Det spesielle med denne akevitten er at den er smaksatt med et ekstrakt av ekte meierismør. For å lage 2000 flasker har vi smeltet 13 kg smør, og blandet det med akevitt i fatstyrke (60%). Dette har fått ekstrahere i 24 timer før vi fryste den ned og filtrerte bort det krystalliserte fettet. Det meste av smøret er borte, men smaken av smør består, sier Karlsen fornøyd.

Det er imidlertid ingen grunn til å stille seg i kø riktig enda. Strand Brænderi Smør Aquavit har lansering 7. september.

 

Historien om brenneriet

Å påstå at Strand Brænderi har dype røtter i norsk brennerihistorie er så absolutt ingen overdrivelse. Det er godt dokumentert at Strand og Veldre brennerier var de første samvirkeforetakene i norsk jordbruk og dermed er det også Norges eldste brenneri i drift*.

Strand Unikorn as ble etablert i 1843, den gangen som Strand Brænderi. I dag omsetter Stand Unikorn for rundt 1,5 milliarder kroner og er en betydelig aktør i norsk landbruk. Selskapet eies av cirka 600 ulike aksjonærer, hvor ingen kan eie mer enn 8 prosent av aksjene.

2016 inngikk Strand Brænderi en lisensavtale med Arcus om bruk av merkenavnet på akevitt. Arcus utvikler og produserer akevittene fra Strand Brænderi etter håndverksmessige metoder med moderne vri på Atlungstad Brenneri.

*Kilde: Jorunn Ingeborg Aarsby: De første samvirkeforetaka i norsk jordbruk – Strand og Veldre Brænderier. Hovedoppgave i historie, Trondheim våren 2007.

Logg inn